Tarih: 19.01.2026 12:11

NÖHÜ Bir Patent Daha Aldı

Facebook Twitter Linked-in

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, akademik ve teknolojik alandaki başarılarına bir yenisini daha ekledi. Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sevim tarafından geliştirilen "Yönlendirilmiş Akış Sistemi ile Tıkanma Önleyici Yazdırma Başlığı" başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından yapılan incelemeler sonucunda tescil edilmeye hak kazandı.

Patent başvurusu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Araştırma Dekanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla gerçekleştirildi. Tescil edilen buluşun, özellikle 3B yazıcılarda çok malzemeli ve renkli baskı süreçlerinde sıkça karşılaşılan tıkanma, malzeme birikimi ve yanma sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunduğu belirtildi.

Geliştirilen sistemde akış kanal geometrisi optimize edilerek filamentin akış direnci ve sürtünmesi minimum seviyeye indiriliyor. Bu sayede baskı süreci boyunca daha kararlı ve kesintisiz bir akış sağlanırken, zaman ve malzeme kaybının da önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor. Yenilikçi tasarımın, yazdırma kalitesini artırmasının yanı sıra üretim verimliliğine de katkı sunması bekleniyor.

Rektör Uslu'dan Tebrik Mesajı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada üniversitenin bilimsel bilginin üretilmesinin yanı sıra bu bilginin teknolojiye ve katma değere dönüştürülmesini önceleyen bir anlayışla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Araştırma Dekanlığı ve Teknoloji Transfer Ofisi koordinasyonunda yürütülen patentli çalışmaların, üniversitenin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Rektör Uslu, Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sevim'i başarısından dolayı tebrik ederek, patent tescilinin ülkemiz ve ilgili sektörler için hayırlı olmasını diledi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —