Tarih: 16.09.2024 19:25

Adem'den, çarpıcı uyarı: 50 bin çiftçi daha tarımı bırakabilir

Facebook Twitter Linked-in

Adem'den, çarpıcı uyarı: 50 bin çiftçi daha tarımı bırakabilir

Erhan Adem, "Acil önlem alınmazsa, önümüzdeki yıl 50 binden fazla çiftçimiz tarım ve hayvancılıktan ayrılabilir" diyerek durumun vahametini gözlerin önüne serdi.

SGK sistemine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 olan çiftçinin 2024 yılında 450 bin civarına gerilediğini söyleyen Erhan Adem, "Önümüzdeki yıl çiftçi sayısı 400 binin de altına inebilir. Bu durum sürdürülebilir değildir. Acil önlem almamız gerekiyor. Bu bir beka meselesidir" uyarısında bulunuldu.

Erhan Adem, yaptığı açıklamada, çiftçilerin artık zararlarını yönetemez durumda olduğunu vurgulayarak: "Çiftçi geçmiş yıllarda ürün fiyatı yüksekse, hangi üründen para kazanacaksa o ürün ekiyordu. Şimdi ise, hangi ürün ekerse eksin devamlı zarar veriyor. Hal böyle olduğunda da her yıl ortalaması 35 bin civarında çiftçi tarım ve hayvancılık sektöründen uzaklaşmak zorunda kalıyor. Önümüzdeki yıl bu rakamın 50 binin üzerinde olacağını öngörüyoruz.”
Çiftçilerin toplam borcunun 800 milyar liraya dayandığını ve verilen devlet desteğinin çok yetersiz olduğunu vurgulayan Erhan Adem, sözlerine şöyle devam etti: "Bu tablo çiftçilerinin üretimden ayrılmasına, hayvancılık sektöründen çıkışına neden oluyor, vatandaş açısından da et, süt, meyve-sebze gibi temel gıda fiyatlarının sürekli artmasına neden oluyor. Yani kaybeden sadece çiftçimiz değil, tüm ülkece kaybediyoruz. Tarım sektörü, sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel de bir değerdir. Çiftçinin topraklarını terk etmesi, geleneksel tarım bilgisinin ve yaşam anlayışının da kaybı demektir. Bu nedenle, tüm siyasi partileri ve ilgili kuruluşlar, ivedilikle bir araya gelmeli ve Türk tarımını kurtarmak için ortak bir strateji oluşturmalıdır. Zaman kaybetmeden harekete geçmeliyiz." 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —