Toplantıya Niğde Günaydın Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Karakaya da katıldı.
Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 66 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığını, 1 gazete ve 6 internet haber sitesinin de bekleme süresinde bulunduğunu kaydetti. Erkılınç, yılın ilk 3 ayında Adana Bölge Müdürlüğüne bağlı illerdeki süreli yayınlara 89 milyon 325 bin 231 TL’si resmî ilan, 13 milyon 354 bin 790 TL’si resmî reklam olmak üzere toplam 102 milyon 680 bin 21 TL kaynak aktarıldığı bilgisini paylaştı.
Mevzuattaki asgari şartlar düşürülmeyecek
Süreli yayın temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ısrarla nüfusa ve okur azlığına vurgu yapılarak gazetelerin asgari fiili satış, internet haber sitelerinin asgari ziyaretçi trafik ve asgari kadro şartlarının düşürülmesinin talep edildiğinin altını çizen Erkılınç, şunları kaydetti:
“Gelinen aşamada özellikle gazetelerin asgari fiili satış adedi şartının düşürülmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Mevzuatta yapılacak değişiklik, birbiriyle ilintili birçok madde ve düzenlemeyi etkilemektedir. Asgari fiili satış adedi kriterleri iller bazında belirli bir oranda hazırlandığından bir ilin talebini gerçekleştirmek; zaten olması gerekenin altında bulunan satış adedi alt sınırını daha da aşağıya çekmek anlamına gelecektir. Bugün bir gazete 70 aboneye ulaşamıyor, 30 adet bayi satışı yapamıyorsa kimin ne yapması gerektiğini vicdanlarınıza bırakıyorum. İnternet haber sitelerinde asgari trafik şartını zaten yüzde 50 düşürdük. Düşürür düşürmez ne hikmetse çoğu haber sitesinin trafikleri bir anda yarıya indi. Kadro meselesine gelince onda da durum belli. Soruyorum sizlere, bir meseleyi bu kadar zorlamaya ve işin içinden çıkılmaz hale getirmeye ne gerek var?”
Değişiklik öncesi yayınlarımızın önerilerini alacağız
Kurumun, resmî ilan ve reklam desteğini “gazete çıkarılsın” diye değil, yayımlanan gazetelerin “bağımsız ve güçlü” olmaları için verdiğinin altını çizen Erkılınç, “güç birliği” meselesinin anlatılan çerçevede ele alınmasının önemine işaret etti.
“Nüfusu az olan illerde dahi 4-5 gazetesi bulunan patronların olduğunu veya 8-10 gazetenin yayın yaptığını görüyoruz. Bu tablo karşısında kendimiz ikna olamamışken başkalarını ikna edebilmemiz oldukça zor görünüyor” diyen Erkılınç, birleşme konusunda kimseyi zorlamadıklarını ancak gerçeği dile getirmekten de geri kalmayacaklarını ifade etti.
Genel Müdür olarak atandığı günden bu yana geçen 3 yıllık sürede 4. kez bölgeye geldiğini aktaran Erkılınç, “Biz tüm şehirlerimize ve yayınlarımıza aynı önemi veriyor, onları dinlemeye özen gösteriyoruz. Gelen tüm talepleri gündemimize alıyor ve değerlendiriyoruz. Yayına ve şehre özel mevzuat elbette yapamayız ancak makul ve genele uygulanabilir önerileri mutlaka hayata geçiriyoruz. Bize ulaşamayan, toplantılarımıza katılamayan yayınlarımız için temmuz ayında dijital ortamda bir iletişim formu oluşturacağız. Bunun duyurusunu yapacağız ve yayınlarımıza çağrıda bulunacağız. Gelecek tüm görüş ve önerileri tasnif ederek mevzuat değişikliği çalışmalarımızda kullanacağız” dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Adana Bölge Müdürü Çetin Oranlı’nın da katıldığı toplantı, katılımcıların görüşlerinin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.