Tarih: 21.10.2021 09:15

Düzgün: Sosyal Medya Ve İnternet Gazeteciliği Yasası Çıkmalı

Facebook Twitter Linked-in

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Düzgün mesajında, “İlimizdeki ve bölgemizdeki gelişmeleri halkımızla paylaşan görevini proaktif olarak ifa eden, kamuyu yönetenler ile yönetilenler arasında köprü görevi gören, tüm kıymetli basın mensuplarımızın ve cemiyet üyelerimizin 21 Ekim Dünya Gazeteciler Gününü kutlar, meslek hayatlarındaki başarılarının devamını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

NGC Başkanı Düzgün, haber almanın kamuoyu için önemine vurgu yaptığı mesajında, “Kamuoyunu bilgilendirmek, haber akışını zamanında ve tarafsız bir biçimde yansıtmak, toplumsal olaylara ışık tutmak, kısık seslerin sesini kitlelere duyurmak için gecesini gündüzüne kata zaman zaman çok zor şartlar altında çalışan gazetecilerimiz dünyanın en önemli mesleklerinden birini icra etmektedir. Farklı seslere ve görüşlere imkân sağlayan emek veren meslektaşlarımız çok zor şartlarda özgür, tarafsız, ilkeli çalışan gazeteciler, toplumun haber alma özgürlüğü yolunda önemli görevleri yerine getiriyor” dedi.

Başkan Düzgün açıklamasının devamında, Başkan Düzgün açıklamasının devamında, 21 Ekim 1860 tarihinde Tercüman-ı Ahval Gazetesi’nin Agâh Efendi ve İbrahim Şinasi tarafından ilk özel fikir gazetesi olarak çıkarıldığını belirterek, 21 Ekim’in Türkiye’de Gazeteciler Basın Bayramı olarak kutlandığını kaydetti.

Düzgün, “Osmanlı İmparatorluğu Devleti'nin ilk yayın organı 1 Kasım1783'de 'Takvim-i Vekayi' yayına başladı. Daha sonra adı 'Ceride-i Resmiye' ve daha sonra da 'Resmi Gazete' oldu. 21 Ekim 1860'da ise Tercüman-ı Ahval gazetesi yayın hayatına girdi. Agâh Efendi'nin, İbrahim Şinasi'nin yardımıyla çıkardığı bu sahibi Türk olan ilk özel fikir gazetesinin çıkış günü Türk Basınınca da benimsenmiş olup Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlandı' dedi.

SOSYAL MEDYA VE İNTERNET GAZETECİLİĞİ YASASI ÇIKMALI

Basının özgür, objektif ve tarafsız çalışma olanağı bulması için ilk koşulun gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’nın ve İnternet Gazeteciliği Yasasının biran önce çıkarılması gerektiğini belirten NGC Başkanı Düzgün, “Böyle bir yasa olmayınca ülkemizde dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın, gazetecilik ahlakından yoksun, şantaj ve tehditle kişisel çıkar peşinde koşarak, “gazeteci” kimliği adı altında meslekte boy gösteriyor.

Basın kuruluşları, hatta hiçbir kaydı olmayan internet haber siteleri, bu insanları istihdam edebiliyor. Bu durum, mesleğimizi her türlü istismara açık hale getiriyor. En üzücüsü habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılıyor, siyaset-mafya-medya üçgeninde bu gün tanık olduğumuz kirlenme yaşanıyor.

Yıllardır her fırsatta tekrarladığımız çağrımızı bir kez daha yinelemek istiyorum; yaşamakta olduğumuz bu çarpık sürece son vermek için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası”, teknolojik gelişmeler dikkate alınarak yazılı basının yanı sıra görsel, işitsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalıdır.

Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olacaktır ”dedi.

YEREL BASININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Bugün toplumun, aydınlatılmasında ve bilgilendirilmesinde, demokrasimizin güçlü ve sağlam temeller üzerine oturtulmasında, fikir ve düşünce hürriyetinin geliştirilmesinde, yazılı ve görsel medya çalışanlarına önemli görevler düşmektedir diyen NGC Başkanı Düzgün, “Gazetecilik mesleği, 24 saat boyunca süren zor bir meslektir. Fedakârlık isteyen bir meslektir. Toplumu haberdar etmek ve üstelik bunu yaparken tarafsız, yorumsuz bir şekilde gerçekleştirmek özveri gerektirir. İlkeli ve dürüst olmak gazetecinin düsturudur.

Demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan basın, özgürce haberlerini yapabilmelidir. Halkın haber alma hakkı kutsaldır. Bunu sağlayacak ise basındır. Onun için basın özgür olmalıdır. Ülke olarak gelişmiş bir demokrasiye, güçlü bir ekonomiye sahip olmak istiyorsak, o zaman özgür ve güçlü bir basına ihtiyacımız var demektir. Yaygın ve yerel basın bugün sorunlarla karşılaşmaktadır. Özellikle yerel basın üzerindeki sorunlar uzun yıllardır bir türlü çözülememektedir. Yerel basın kan kaybetmektedir. Devletimizi yönetenlerin biran önce yerel basını rahatlatacak çözümleri hayata geçirmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

NGC Başkanı Düzgün, “İlimizdeki ve bölgemizdeki gelişmeleri halkımızla paylaşan görevini proaktif olarak ifa eden, kamuyu yönetenler ile yönetilenler arasında köprü görevi gören, tüm kıymetli basın mensuplarımızın ve cemiyet üyelerimizin 21 Ekim Dünya Gazeteciler Gününü kutlar, meslek hayatlarındaki başarılarının devamını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.  (NGC)

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —