Şemsi Bayraktar'ın Dünya Toprak Günü Mesajı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında “Toprak, sadece çiftçi için değil, 85 milyon insanımız ve geleceğimiz için en değerli var

Tarih: 01.01.0001 00:00
Şemsi Bayraktar

. Bu bilinçle 7’den 70’e herkes toprağı, sevmeli ve onu korumak, geliştirmek için elinden geleni yapmalıdır. Topraklarımızı sözde değil fiilen korumalıyızVerimli tarım arazilerini tarım dışı imara asla izin verilmemeli” dedi ve yapılması gerekenleri teker teker sıraladı.
Dünya Toprak Günü’nün her yıl 5 Aralık’ta, toprak kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini savunmak ve yapısı bozulmamış sağlıklı toprağın önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlendiğini ifade eden Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Toprak Günü’nün sloganı “Gıdanın başladığı yer” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler bu yıl ki sloganı ile toprak yönetimindeki artan zorluklara vurgu yapmak, toprak bilincini artırmak ve toplumların toprağın sağlığını iyileştirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğine değindi.
Birleşmiş Milletler, toprağı, bitki büyümesi yoluyla insanlar ve hayvanlar için gıda sağlayan organizmalar, mineraller ve organik bileşenlerden oluşan bir dünya olarak tanımlıyor. Toprakların da sağlıklı kalabilmesi için bizler gibi uygun miktarlarda çeşitli besin kaynaklarına ihtiyacı vardır. Bilinçsiz tarımsal üretimle topraktaki besin zinciri bozuluyor, bu zincir iyi yönetilmezse verimlilik giderek kayboluyor ve besin değerleri azalan ürünler üretiliyor. Toprak besin kaybı, beslenmeyi tehdit eden önemli bir toprak bozulma sürecidir. Bu durum tüm dünyada gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği için küresel düzeyde en kritik sorunlar arasında kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, son 70 yılda, gıdalardaki vitamin ve besin seviyesi önemli ölçüde azaldı.
Sürdürülebilir olmayan arazi kullanımı, uygunsuz tarımsal faaliyetler ve toprağın organik maddelerine zarar veren hasat, anız yakılması gibi insan faaliyetleri, yetersiz veya yanlış bitki besin maddeleri kullanımı ve toprakta biyolojik çeşitliliğin kaybı ülkemiz için de büyük bir tehdit oluşturuyor.
KAYBEDECEK TOPRAĞIMIZ YOK!
Topraklarımızı kaybetmeye devam edersek, üretimde yeterlilik sağlayamazsak gıda krizi bizleri de vuracaktır. Artık ne toprak bozulumu ile ne amaç dışı kullanımlarla ne de herhangi bir sebeple kaybedecek bir karış dahi toprağımızın olmadığı ortadadır. Gıda güvencesi için toprağın olmazsa olmaz olduğu bilincini bütün toplumda aynı düzeyde oluşturmak ve bundan sonra da bu bilinçle topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız.

TARIM ARAZİLERİNİ KORUMALIYIZ

Toprağımıza sık sık anamız, ekmek teknemiz diyerek kıymetli olduğunu ifade ediyoruz. Ancak bu ifade ettiğimize yakışmayacak şekilde toprağı hor kullanıyor ve çocuklarımızın bize emaneti olan topraklarımızı kaybediyoruz.

Nüfus artışı, sanayileşme, madencilik, turizm, ulaştırma ve kentleşme nedeniyle toprak ve su kaynakları üzerindeki baskı her yıl biraz daha artıyor. Ayrıca, tarım arazilerimizin küçük, parçalı, dağınık, çok hisseli olması ve sulama imkânlarının halen yetersizliği ile verimli kullanımı da sağlanamıyor.

Yüzölçümü 78,35 milyon hektar olan Türkiye’nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı 2005-2020 döneminde 26,6 milyon hektardan 23,1 milyon hektara gerilemiştir. Bir diğer ifadeyle, yaklaşık 15 yılda 3,5 milyon hektar tarım arazisini kaybettik.

Ülkemizin en stratejik sektörlerinden olan tarımın en temel sermayesi olan tarım arazilerini korumak, sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir.

Tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önlenmesi amacıyla çıkarılan 6537 sayılı Kanun ile tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik önlemlerin daha da artırılmasını, mülkiyet devirlerinin hızlı bir şekilde yapılmasını, tarımsal amaçlı kullanım planlarının etkin uygulanmasını ve arazi kullanımına ilişkin denetimlerin etkinleştirilmesini sağlamak amacıyla 7255 sayılı Kanun ve diğer benzer çalışmalar bu açıdan oldukça önemlidir.

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunun 14. Maddesi ile 9,2 milyon hektar olan 440 adet ova tarımsal sit alanı olarak belirlendi ve koruma altına alındı. Bunu toprağı korumak adına atılmış, önemli bir adım olarak görüyor ve destekliyoruz.
Dünyada gıda krizi beklenirken, önümüzdeki yıllarda yaşanabilecekler bugünden öngörülüyor. Artık bir karış dahi kaybedecek toprağımızın olmadığı ortadadır. Gıda güvencesi için toprağın olmazsa olmaz olduğu bilincini bütün toplumda aynı düzeyde oluşturmak ve bundan sonra da bu bilinçle topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız.
Karayollarını ve şehirlerin gelişimini projelendirirken, verimli tarım arazileri yerine tarıma elverişli olmayan, daha verimsiz arazilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Alternatif marjinal tarım arazileri mevcutken, verimli tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullanmak, büyük bir savurganlıktır. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin vermemeli, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurmamalıyız. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerimizi kullanmamalı, meyve ağaçlarını, zeytinlikleri kesip yazlıklar inşa etmemeliyiz. 
Büyükşehir belediyeleri, tarıma kaynak ayırmalıdır. Valilikler ve büyükşehir belediyeleri, verimli tarım arazilerinin korunması konusunda çok hassas hareket etmeli, meraların tespit, tahdit, tahsis ve ıslah çalışmaları hızla tamamlanmalı, meraların amaç dışı kullanımı önlenmelidir.

YAPILMASI GEREKENLER
“Verimli topraklarımızı kaybetmeye devam edersek, gıda üretimi ve gıda güvencesi ciddi şekilde zarar görecek, gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar artacak ve milyonlarca insan potansiyel olarak açlık ve yoksulluğa itilecektir.
Tarım alanlarındaki bozulmanın ve azalmanın önlenmesi toprak ve tabiat sevgisi ile büyüyen nesillerin toprağına sahip çıkmasıyla mümkün olabilir. Toprak sevgisi, koruma bilinci ilköğretim düzeyinde eğitim öğretim müfredatına girmeli, toprağı tanımanın yaşamı tanımak olduğu çocuklarımıza aşılanmalıdır.
Bir santimetre kalınlığındaki bir toprağın oluşabilmesi için yüz ile bin yıllık bir süreç gerektiğinden topraklarımızın bilinçli kullanılmasının ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.
Tarımda gelişmiş teknolojileri kullanarak birim alandan en fazla verimi alabilmek, ülke topraklarında ekilmeyen alan bırakmamak, dünyada belirli ürünlerde söz sahibi olan ülkelerle rekabet edebilmek, kırsal alanda üreticilerin gelir ve yaşam seviyelerini artırmak amacıyla çiftçilerin tarımsal alandan kopmamaları için her türlü çaba gösterilmelidir. Ancak bunu yaparken tabiatın dengelerini altüst etmemek ve sürdürülebilir tarımsal üretim imkanlarını da yok etmemek zorundayız. Tarım politikaları tarım arazilerini korumak, çiftçiyi arazisinde, köyünde tutmak, çiftçiye ailesini geçindirecek bir gelecek sağlamak üzerine kurulmalıdır.
Toprağımızın kıymetinin herkesçe çok iyi bilindiği, toprağı yönetenlerden kullananlara kadar her kesimin ona saygı duyarak, hareket edeceği günler temennisiyle Dünya Toprak Günü’nü kutluyorum.”

Niğde'de Şehit Adnan Savaş Dualarla Anıldı

Bor Yurdu Öğrencilerinden Anlamlı Anneler Günü Kutlaması

Yeniden Refah Niğde İl Kongresi Coşkuyla Gerçekleşti: Başkan Gümüş Güven Tazeledi

İYİ Parti'den Tartışma Yaratacak Kanun Teklifi: 3 Çocuklu Kadınlara KPSS'siz Devlet Kapısı

Diyanet-Sen Niğde Şubesi'nden "Eşit Fırsatlar ve Kapsayıcı Toplum Vurgusu"

Öğrencilere Destek Amaçlı Anlamlı Anneler Günü Etkinliği

Niğde Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndan gülmeye doyuracak gösteri

NÖHÜ’den Türkiye’de Bir İlk: MS Hastalığı Farkındalık Projesi

Niğde Başhekiminden Hastaneye Denetim Ziyareti

Ankara'da kamyon ile yolcu otobüsü çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

Yarım Asırlık Çınar: Niğde Düğünlerinin Bozlak Ustası Osman Özdemir

Niğde Henry Jones'ta Anlamlı Anneler Günü Etkinliği

Anahtar Parti Basınla Buluştu: Çözüm Odaklı Siyaset Vurgusu

Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Anlamlı Anneler Günü Etkinliği

Dünya Türkleri Kalkınma Vakfı Başkanı Şener Niğde'de

Bor İlçe Müftülüğü'nden Huzurevi'nde Anlamlı Anneler Günü Programı

Vali ÇELİK ve Migros Yetkilileri Patates Araştırma Enstitüsü'nde Yerli Üretimi İnceledi

Niğde Valiliği'nden Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Uyarısı

Gümüşler Belediyesi Don Mağduru Çiftçiye El Uzattı: Sulama Ücretinde Büyük İndirim

Zabıtaya Sert Uyarı: "Dilenci Terörü Son Bulsun!"

NÖHÜ’nün 'Elçi Elmalı Çikolata' markası tescillendi

Niğde'de motosiklet kullanıcılarına güvenli sürüş eğitimi verildi

Niğde'de öğrenciler ve sürücülere trafik eğitimi verildi

Niğde'de randevu yoğunluğuna aile hekimliğinden çözüm

Niğde'nin Himmetli Köyü'nde 100 hektarlık alanda ağaçlandırma yapılacak

Niğde Belediyesi'nden Hıdırlık Mezarlığı'na yeni taziye evi projesi

Kadraj İletişim Günleri'nde iletişim dünyasının önemli isimleri buluşacak

Niğde Patatesi İçin Sürekli Alım Modelinde Kritik Gelişme

Altunhisar Yaylaları Yeni Bir Çehreye Kavuşuyor!

"Vatandaş Çay İçerken Bile Hesap Yapıyor"

Yükleniyor

ASKON Niğde Şubesi'nden AK Parti Bor İlçe Başkanlığı'na Ziyaret

Altunhisar güzelleşiyor: Çalışmalar aralıksız sürüyor

Çamardı’da İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Altunhisar Spor Kompleksi yükleniyor

AK Parti Bor Kadın Kolları Kongresi Yapıldı

Altunhisarlı çocuklar okula sporla başlıyor

İLÇE MÜFTÜSÜ ÇAKIR'DAN, CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

Dijitale ara verip sokakta eğlendiler

ALTUNHİSAR'DA 15 TEMMUZ ETKİNLİĞİ

VİZYON VE KARARLILIK SONUÇ VERDİ

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Hayat kurtaran taramaların arttırılması planlanıyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

Zayıflama çayı hayatına mal oluyordu !

Bor Yurdu Öğrencilerinden Anlamlı Anneler Günü Kutlaması

İYİ Parti'den Tartışma Yaratacak Kanun Teklifi: 3 Çocuklu Kadınlara KPSS'siz Devlet Kapısı

Diyanet-Sen Niğde Şubesi'nden "Eşit Fırsatlar ve Kapsayıcı Toplum Vurgusu"

Öğrencilere Destek Amaçlı Anlamlı Anneler Günü Etkinliği

Niğde Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndan gülmeye doyuracak gösteri

NÖHÜ’den Türkiye’de Bir İlk: MS Hastalığı Farkındalık Projesi

Niğde Başhekiminden Hastaneye Denetim Ziyareti

Yarım Asırlık Çınar: Niğde Düğünlerinin Bozlak Ustası Osman Özdemir

Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Anlamlı Anneler Günü Etkinliği

Dünya Türkleri Kalkınma Vakfı Başkanı Şener Niğde'de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
9.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
9.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.