Gürer: Tayland ve Fas’tan şeker ithal eder hale geldik!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarına şeker fiyatını belirleme serbestliği tanınmasının yarattığı sorun iktidarı ithalata yönelttiğini belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Gürer: Tayland ve Fas’tan şeker ithal eder hale geldik!

 

 Gürer, ülkemizin şekerde arz açığı olmamasına rağmen, son üç ayda Hindistan, Tayland ve Fas’tan gemilerle yalnız Mersin limanı üzerinden 80 bin tonun üzerinde şeker ithal edildiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker pancarı kampanya dönemi başladı. Aralık ayına kadar pancar alım ve işleme süreci devam edecek. Kampanya döneminde dahi şeker ithalatı devam ediyor. Son olarak Mersin limanına bu ay Fas’tan ithal şeker geldi. Sözleşmeli tarım yapılan şeker pancarında, TÜİK’in Mayıs 2021’de yaptığı 21 milyon tonluk üretim tahmini 2021 Aralık ayında 18,3 milyon ton olarak gerçekleşti. TÜİK’in 2022 Mayıs ayında yaptığı bu yıla ait üretim tahmininde ise 19 milyon ton şeker pancar üretileceğini ön gördü. Pancarın fabrikalarda alımı devam ediyor.
Bu yıl alım fiyatı ton başına 1400 lira olarak belirlendi, kotayı tamamlayan üreticiye de ton başına 50 lira prim verilmesinin kararlaştırıldı. Şeker pancarı üreticisi bu yıl en az 1700 lira taban fiyat bekliyordu, açıklanan 1400 liralık taban fiyat üreticiyi mutlu etmedi. Bu fiyat doğal olarak elektrik, doğal gaz, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın eklenmesi ile fabrikaların yeni ürünü zamlı satması gerekecek. Bu süreçte özellikle şeker işleyen, ürün üreten işletmeler de artan giderler gerekçesiyle şekerden mamul ürün fiyatlarına artış yapacaklar. Ne çiftçi mutlu olacak ne de tüketen ucuz ürün alabilecek” diye konuştu.
TAYLAND, HİNDİSTAN VE FAS’TAN BİLE ŞEKER İTHAL EDER DURUMA DÜŞTÜK
Son aylarda artış gösteren şeker ithalatına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı içinde Tayland, Hindistan ve son olarak da Fas’tan Mersin limanına 80 bin tonun üzerinde şeker getirildiğine dikkat çekti.
Ülkemizde arz açığı bulunan 21 ürünün olduğunu, açıklanan ürünler arasında şekerin olmadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Rakamlara bakıldığında şeker ithal edilmesini gerektirecek bir durum görülmüyordu. Çünkü ülkemizde geçen yıl 2 milyon 500 bin ton şeker üretimi yapıldı. Bir yıl önceden de 400 bin ton şeker devri vardı. Böylece 2 milyon 900 bin ton şeker 2022 yılı tüketimi için stoktaydı. Tüketimin yıllık 2 milyon 700 bin ton olduğu ülkemizde 200 bin ton şeker fazlamız da vardı” değerlendirmesinde bulundu.
ŞEKER FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDER
Özelleştirme sürecinde satışı yapılan fabrikalara şeker fiyatı belirleme yetkisinin bırakıldığını Bakan soruma verdiği yanıtta açıkladı diyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirilen fabrikaların belirlediği fiyatlara karşı önlem olarak şeker ithalatına başvurulduğunu belirtti. 400 bin ton şeker ithalatı yapılacağının açıklandığını anımsatan Gürer, şeker ithal edilerek şeker fiyatlarının düşeceğinin varsayıldığını, ancak gelinen noktada şeker fiyatlarının sürekli arttığını kaydetti.
Şeker tüketiminin üzerinde 200 bin ton fazla şeker olmasına rağmen ithalatın kapısının aralandığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretimde ve fiyat politikasında yaşanan sorunları şu sözlerle anlattı: “Ülkemizde son yıllarda 20 bin civarında şekerpancarı üreticisi şeker pancarı üretimini bıraktı, çükü para kazanmıyor ve şeker pancarı ekme istekliliği giderek düşüyor.
Üretici kazanamıyor, tüketici ise pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Bir yıl önce 5 lira 70 kuruş olan şeker kamuda 17 lira 50 kuruşa, özel sektörde ise 30 liraya kadar yükseldi. Şeker pancarı alım döneminde ve fabrikaların şeker üretimine geçeceği bu süreçte tam gaz ithalatın devam ediyor olması iktidarın şeker konusunda ipleri elinden kaçırdığını gösteriyor. İthal şeker de ucuza satılmıyor. İthal şeker de birilerine rant kapısı aralanıyor. İktidarın yanlış uygulamalarının bedelini halk ödüyor.
Süreç içinde şeker fiyatlarındaki artış devam edecek gibi görünüyor. Sanayici şekerden mamul ürünü üretirken sıkıntı yaşıyor, onlar fiyatlarına zam yapsalar da bu kez tüketicinin alım gücü kalmıyor. Bu nedenle satış düşüyor…”
ŞEKER İTHAL ETMEKLE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ
CHP Niğde Milletvekili Gürer, başta şeker fiyatlarındaki yüksek artış olmak üzere, sorunların çözümü olarak şeker ithalatının göründüğüne işaret eden Gürer, şeker ithal etmekle sorunların çözülemeyeceğini ifade etti. Özelleşen şeker fabrikalarının belirlediği şeker fiyatlarına siyasi iktidarın da müdahale edebileceği düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlatan Gürer, fabrikaların süreç içinde yeniden kamulaştırılması gerektiğine değindi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fas’tan, Tayland’dan, Hindistan’dan şeker alır duruma düştük. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Şeker çiftçisi desteklenmeli, üretim yeterli olduğu için özelleştirilen şeker fabrikalarının belirlediği şeker fiyatları kontrol altına alınabilirse yurtdışından şeker ithal etmemize gerek kalmaz. Aksi takdirde önümüzdeki süreçte şeker fiyatlarındaki artış devam eder. Üretici kazanamaz, tüketici daha pahalıya ürün alır ve sorunlar artarak katlanır” diye konuştu.


Ulukışla’da trenden düşen makasçı ağır yaralandı

Ulukışla’da kaza,1 ağır yaralı

BOR’DA YAĞMUR VE KAR DUASI YAPILDI!

Bor’da bir esnaf Sinan Ateş için lokma dağıttı

Hayırsever Kardeşlerden Sağlık Sektörüne Destek

Kemerhisar’da GES Projesi Başladı

Tarihi Camiyi Üniversite Onaracak

Çiftçiye Sahte Gübre Darbesi!

Vali Koç, Köy Ziyaretlerinde Vatandaşları Dinledi

Altunhisar’ın Meraları Yeşillendi

Gebelik Okulu Biriminden bilgi desteği

İnmede erken müdahale hayati önem taşıyor

Sağlık müdürlüğünden influnza grip virüsü uyarısı

Bilgisayar başında oturanlar dikkat !

Bor Devlet Hastanesinde bulunan OCT cihazından 771 çekim

Bağımlılıkla Mücadele Konferansıyla Bilinçlendiler

HAYAT KURTARAN TEKNİĞİ BİLİYOR MUSUNUZ ?

Niğde'de ilk kez skolyoz ameliyatı yapıldı

Ürküten rapor ! Her yıl 234 bin kişi kanser oluyor !

Uyuz tehdidine karşı kritik uyarı !

PARK KRİZİ !

Hafta sonu gök gürültülü sağanak bekleniyor

NİĞDE’YE “SAHİPSİZ HAYVANLAR YAŞAM KÖYÜ” KURULUYOR

Sevgi Evleri çocuklarına ağız ve diş sağlığı muayenesi yapıldı

Niğde’de 'Eğitim, Kültür ve Sanat Söyleşileri' yapıldı

Niğde'de daha temiz bir orman için çöp topladılar

Feci kaza güvenlik kamerasında

43 terörist etkisiz hâle getirildi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden bir başarı daha

Öğrencilerden ‘ses titreşimli’ proje

NİĞDELİ KADIN MAGANDA KURBANI OLDU

ADIGÜZEL: GAZETECİLİK RANT YERİ DEĞİL

Niğde’de 19 şüpheli vücut izlerinden yakalandı

PARK KRİZİ !

KPSS başvuruları başladı

Niğde'de elektrik kesintisi

Şehit Toktaş, Nevşehir'de uğurlandı

Hafta sonu gök gürültülü sağanak bekleniyor

NİĞDE’YE “SAHİPSİZ HAYVANLAR YAŞAM KÖYÜ” KURULUYOR

Sevgi Evleri çocuklarına ağız ve diş sağlığı muayenesi yapıldı

Niğde’de 'Eğitim, Kültür ve Sanat Söyleşileri' yapıldı

Niğde'de daha temiz bir orman için çöp topladılar

Niğde dahil 77 ilde SİBERGÖZ-37 operasyonu

Otobüs şarampole devrildi: 2 ölü, 40 yaralı

MECLİSTEKİ TRUVA ATI !

Feci kaza güvenlik kamerasında

43 terörist etkisiz hâle getirildi

Futsal Gençler müsabakaları heyecanı sona erdi !

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden bir başarı daha

15 ilde dolandırıcılık operasyonu: 32 gözaltı

YAŞLI KADIN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

Öğrencilerden ‘ses titreşimli’ proje

Niğde’de 1 Mayıs halaylarla kutlandı

LPG'ye indirim geliyor

HAK-İŞ 1 Mayıs’ta taleplerini sıraladı

DÜNYA VE TÜRKİYE'DE 1 MAYIS

Patili dostların kulübelerini süslediler

Niğde'de trafik magandalarına ceza

Niğde’de tarımsal üretim planlaması yapıldı

Niğde’de dolu yağışı etkili oldu

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.