Gürer: “Et fiyatı yem fiyatına bağlı”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Hayvan ithalatı için talimat verdim” sözleri üzerinden değerlendirdi.

Tarih: 22.11.2024 12:50 Güncelleme: 22.11.2024 12:49
Gürer: “Et fiyatı yem fiyatına bağlı”

Gürer, "Hayvan ithalatı, Et ithalatı 14 yılda artarak geldi sorunlar bitmedi. Yemin %50 sübvanse ederek sorunlar aşılır et ucuzlar” dedi. Gürer, “Ülkemizde tarımın sorunlarını yerinde gidip görerek tespit ediyoruz ve bunları siyasi iktidara iletiyoruz.” diyerek konuşmasına başladı.
İTHALAT İLE SORUN ÇÖZÜLMÜYOR
Cumhurbaşkanı’nın Uruguay ve Brezilya’dan hayvan ithal edilerek et fiyatlarının düşürüleceğine yönelik açıklamalarını eleştiren Ömer Fethi Gürer, bu politikanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, “14 yıldır AKP iktidarları, et fiyatlarını düşürmek için ithalat yoluna başvuruyor. Ancak ithalatla bu sorun ortadan kalkmıyor, aksine sürekliliği devam ediyor. Çünkü teşhisi yanlış koyuyorlar. Sorunun çözümü, besicilik yapanları desteklemekten geçiyor. Ahır giderlerini azaltmadan ve yem fiyatlarını sübvanse etmeden ne et fiyatlarını düşürebilirsiniz ne de ithalatı bitirebilirsiniz.” diye konuştu.
Gürer, 2024 yılının ilk dokuz ayında 61.303 ton et ithalatı yapıldığını ve bunun için 392 milyon 846 bin dolar ödendiğini açıkladı. Aynı dönemde 276.233 adet sığır ithal edildiğini ifade eden Gürer, son iki yılda toplam ithalatın 1 milyon 200 bin büyükbaşa ulaştığını vurguladı. Ancak tüm bu ithalata rağmen et fiyatlarının düşmediğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı’nın 2024 yılı bütçe hedeflerinde kırmızı et üretimi 1 milyon 727 bin ton olarak öngörülmüştü. Ancak yıl sonu tahmini 2 milyon 41 bin tona yükseltildi. Bu durumda 314 bin ton et ithalatı yapılacağı görülüyor. 2025 yılı tahminlerinde ise et üretim miktarı 1 milyon 764 bin ton olarak öngörülürken 2 milyon 328 bin tona çıkarıldı. Bu da 564 bin ton açığın ithalatla kapatılacağını gösteriyor” dedi.
“YEM FİYATLARI YÜKSELİYOR, KESİM FİYATLARI ARTIYOR”
Hayvan ithalatının Et ve Süt Kurumu tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besicilerin bu kurumun faaliyetlerinden olumsuz etkilendiğini dile getirerek, “Besiciler, Et ve Süt Kurumu’nun devreye girdiği günden beri fiyatların arttığını belirtiyor. Yem fiyatlarının yükselmesi, ahır giderlerinin artması gibi sorunlar önlenmediği için karkas etin kesim fiyatı son bir ayda yüzde 15 oranında artış gösterdi. Bu da doğal olarak tüketiciye en az yüzde 30’luk bir zam olarak yansıyacak.” diye konuştu.
Gürer, buzağı desteğinin yetersizliğine de dikkat çekerek, “Buzağı için verilen 1000 lira destekle sadece iki torba yem alınabiliyor. Üretici, bu desteklerle maliyetlerini karşılayamıyor ve zarar ediyor. Sonuç olarak ya hayvancılığı bırakıyor ya da kesime gönderiyor.” dedi.
“ÇİFTÇİLER DESTEKLERİN ZAMANINDA ÖDENMESİNİ İSTİYOR”
Tarım desteklerinin geç ödenmesine ilişkin çiftçilerden gelen şikayetlere değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir çiftçinin mektubundan şu ifadeleri aktardı:“2-3 yıldır Ekim ayında ödenmeye başlanan mazot ve gübre desteği, bu yıl 2025’in Mart ve Nisan aylarına ertelenecekmiş. Biz çiftçiler zordayız. Her şeyi cepten ödüyoruz. İktidar, ‘ekilmeyen arazi kalmasın’ diyor ama destekleri zamanında ödemiyor. Geç ödenen destekler enflasyon karşısında pula dönüyor. Bizler, Ekim döneminde desteklerin ödenmesini istiyoruz.”
Gürer, 2025 yılı için tarıma ayrılan destek bütçesinin 135 milyar lira olduğunu ancak Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre bu rakamın 615 milyar lira olması gerektiğini belirtti. “Çiftçi hak ettiği desteği alamıyor. Geç ödenen destekler de enflasyon karşısında değerini yitiriyor.” dedi.
“TARIM POLİTİKALARI YENİDEN PLANLANMALI”
Desteklerin yetersizliği ve yanlış politikaların çiftçileri üretimden uzaklaştırdığını ifade eden Gürer, gübre fiyatlarının artışına da dikkat çekerek, “DAP gübrenin ton fiyatı yılbaşında 18 lira 350 kuruşken şu anda 23 lira 53 kuruşa yükseldi. Üre gübre ise yılbaşında 12.600 lirayken şu an 15.250 liradan satılıyor. Çiftçinin ihtiyacı olan gübrelerin fiyatı sürekli artırılıyor. Destekler zamanında verilmediği için çiftçi maliyetlerini karşılayamıyor ve zor durumda kalıyor.”
Gürer, son olarak çözüm önerilerini sıralayarak şunları söyledi: “İthalata dayalı bu politikalar sürdürülemez. Üreticiye yönelik destekler artırılmalı ve zamanında ödenmelidir. Besicilerimiz ve çiftçilerimiz desteklenmeden, maliyetler düşürülmeden, üretimi artıracak bir planlama yapılmadan bu sorunlar çözülmez. Çiftçinin yanında olunmalı, üretici korunmalı.” (CHP)

Niğde Valisi Cahit Çelik'ten Babalar Günü Mesajı

Avrupa’da Yaşıyorlar Ama Kalpleri Köyleri İçin Atıyor

Niğde'de Trafik Kazası Kurbanı Gencin Organları 5 Hastaya Umut Oldu

Gümüşler'de Kaçak Su Kullanımına Ağır Ceza!

AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Niğdeli Sürücüler Dikkat: Yaz Sıcağında Klima Kullanımı ve Bakımı Hayati Önem Taşıyor

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJI

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR’DEN JANDARMA TEŞKİLATI’NIN 186. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Niğde Belediyesi'nden Çevreye Çöp Atanlara Karşı Sıfır Tolerans: 2.954 TL Para Cezası!

Jandarma Teşkilatı’nın 186. yıldönümü Niğde’de kutlandı

AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt'tan Esnaf Ziyaretleri

Hastane Personeli Hayatını Kaybetti

Altunhisar Belediyesi'nden Yol Çalışmalarına Tam Gaz Devam!

Niğde’de şiir ve müzik dolu akşam: 'Bir Nefes Şiir, Bir Ezgi Müzik' programı yoğun ilgi gördü

Vali Çelik: "Jandarma, güvenin ve fedakarlığın temsilcisidir"

'Dijitalden Uzaklaş' sloganı ile çocuklar geleneksel oyunlarla eğlendi

Niğde'de Vantilatör Satışları Patladı

Altunhisar Kaymakamı Bağış, Sanayi Esnafıyla Buluştu

Niğde Sanayi Sitesi'nde Trafik Güvenliği İçin Hız Kesici Set Uygulaması Başladı

Yerli ve Milli Tohumda Dev Adım: NAHİTA Patatesi Kayseri'de Toprakla Buluştu

NİĞDE BELEDİYESİ'NDEN LGS ÖĞRENCİLERİNE DESTEK

Niğde'de Jandarma Teşkilatının 186. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlanıyor

NÖHÜ’de Hassas Tarım ve Tarımsal Robotlar Bölümü Açıldı

Aile hekimleri üzerinden poliklinik randevusu almak artık daha kolay

Depremzede Dolandırıcısına Tutuklama!

Paraşütü ile uçtuğu Narlıgöl’ü kuş bakışı kaydetti

Kamyonla çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

Doygun Ailesi, Şehit Yakup Avşar Anadolu Lisesi Mezuniyet Coşkusuna Ortak Oldu

Niğde'nin Şampiyon Boksörleri Avrupa Yolunda!

Niğde'de Sigarayı Bırakmak İsteyenlere Tam Destek

Yükleniyor

AK Parti Çiftlik Teşkilatı Aylık Toplantısında Bir Araya Geldi

ASKON Niğde Şubesi'nden AK Parti Bor İlçe Başkanlığı'na Ziyaret

Altunhisar güzelleşiyor: Çalışmalar aralıksız sürüyor

Çamardı’da İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Altunhisar Spor Kompleksi yükleniyor

AK Parti Bor Kadın Kolları Kongresi Yapıldı

Altunhisarlı çocuklar okula sporla başlıyor

İLÇE MÜFTÜSÜ ÇAKIR'DAN, CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

Dijitale ara verip sokakta eğlendiler

ALTUNHİSAR'DA 15 TEMMUZ ETKİNLİĞİ

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Hayat kurtaran taramaların arttırılması planlanıyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

Zayıflama çayı hayatına mal oluyordu !

Niğde Valisi Cahit Çelik'ten Babalar Günü Mesajı

Avrupa’da Yaşıyorlar Ama Kalpleri Köyleri İçin Atıyor

Niğde'de Trafik Kazası Kurbanı Gencin Organları 5 Hastaya Umut Oldu

Gümüşler'de Kaçak Su Kullanımına Ağır Ceza!

AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Niğdeli Sürücüler Dikkat: Yaz Sıcağında Klima Kullanımı ve Bakımı Hayati Önem Taşıyor

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJI

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR’DEN JANDARMA TEŞKİLATI’NIN 186. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Niğde Belediyesi'nden Çevreye Çöp Atanlara Karşı Sıfır Tolerans: 2.954 TL Para Cezası!

Jandarma Teşkilatı’nın 186. yıldönümü Niğde’de kutlandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.