İl Sağlık Müdürü Karaca, Niğde'nin 21 yıllık sağlık aşamasını anlattı

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Bahadır Karaca, Niğde'nin sağlık alanında son 21 yıl içerisinde geldiği noktayı değerlendirdi.

TARİH: 28.02.2024 16:11
Son Güncelleme: 28.02.2024 18:31
İl Sağlık Müdürü Karaca, Niğde

İl Sağlık Müdürü Karaca, Sağlık İl müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamalarda yatak sayısının 394’ten 933’e yükseldiğini belirtti.

İkinci ve üçüncü sağlık tesislerindeki yatak kapasitesinin 2002 yılından 2023 yılı sonuna kadar 2.4 katına yükseldiğini belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Karaca; “İkinci ve üçüncü sağlık tesislerimizdeki yatak kapasitesi ise 2002 yılından 2023 yılı sonuna kadar 2.4 katına çıkarak artarak, yatak sayımız 394’ten 933’e yükselmiştir. Bugün, başlangıç olarak özellikle gelecekte Niğde’mizin sağlığını iyileştirmek adına neler yapılabileceğine ışık tutması açısından, Niğde’nin sağlığının bugünkü durumuna ve bu duruma hangi seviyelerden geldiğine dair birkaç veri paylaşmak istiyorum.

Niğde merkezdeki hastanede uzman hekim sayısı 59’dan 257’ye yükseldiğini ifade eden Dr. Karaca; “İlimizdeki kamu sağlık tesislerinin personel durumu açısından; ilimizde 2002 yılında toplam 1742 sağlık çalışanı varken, 2023 yılı sonunda Niğde’de 4706 kişilik bir sağlık çalışanı ordusu var.  Bu sağlık çalışanı sayısında 1,7 katlık bir artış demek. Tüm branşlardaki uzman hekim sayısı ise 59’dan 257’ye çıkarak 4,4 katına yükselmiş durumda. Yine pratisyen hekim sayımız 2002 yılında 142 iken, bu sayı 2023 yılında 241’e çıkmış ve bu da 1,7 katlık bir artışa tekabül etmektedir. Diş hekimi sayımız ise 2,65 katına çıkarak 31’den 96’ya yükselmiş durumda.  Toplam hekim sayısı olarak baktığımızda 2002 yılında 232 olan sayının 2,6 katına çıkarak 2023 yılı sonunda 594’e ulaştığını görüyoruz. Ebe-hemşire sayımız ise yaklaşık 2,31 katına çıkmış ve 526 olan ebe-hemşire sayısı 1213’e yükselmiştir. Kamu sağlık çalışanı sayılarındaki bu artış; birinci basamak sağlık tesisi sayısının artırılması, acil sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve yataklı sağlık tesislerinin kapasitelerinin yükseltilmesi ile de desteklendiğini ifade etti.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ikinci ve üçüncü basamak muayene odası sayısının üç katına çıkartıldığını belirten Dr. Karaca; “Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizdeki 11 olan ünit sayımız, 2023 yılına kadar 3,36 kat artarak 48’e çıkmıştır. Bu ADSM’deki muayene kapasitemizi arttırarak, yıllık muayene sayımızın 65.386’dan 245.346’ya çıkmasını sağlamıştır.  Yine ikinci ve üçüncü basamak muayene odası sayımız üç katına çıkarak 51’den 153’e ulaşmış ve bu uzman hekim sayısındaki artışla birleşince de ikinci ve üçüncü basamak muayene sayılarımız 652.256’dan 2.431.398’e yükselmiştir ki bu yüzde 273’lük bir muayene kapasitesi artışını yansıtmaktadır” dedi.

Dr. Karaca; “Birinci basamak muayene sayılarına baktığımızda ise 2002 yılındaki sayı olan 340.330’un 2.157.950’ye ulaştığını görüyoruz.  Bu yüzde 500’den fazla bir artışa tekabül etmektedir ve bunda aile hekimliği sistemine geçişle birlikte 2002 yılında 60 olan sağlık ocağı hekimi sayısının, 2023 yılı sonu itibariyle 129 aile hekimine çıkmasının ve yeni hizmete giren aile sağlığı merkezleri ile birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha ulaşılabilir hale gelmesinin rolü aşikardır. Acil sağlık hizmetleri istasyonu, yani halk arasında bilinen şekliyle 112 ambulans servisi istasyon sayılarına baktığımızda 2002 yılında üç olan sayı 2023 yılı sonu itibariyle il geneline yayılan 24 istasyona çıkmış ve istasyon başına düşen nüfus sayısı da yaklaşık 116 bin kişi seviyesinden, 15 bin kişi seviyesine inmiş durumdadır. Bu sayede acil sağlık hizmetine, yani ambulansa ihtiyaç duyulan kentsel vakaların yaklaşık yüzde 99’una ilk 10 dakikada ulaşabiliyoruz ki bu oran 2002 yılında sadece yüzde 84’tü. Hem acil sağlık istasyonu hem birinci basamak sağlık tesisi hem de ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerimizdeki bu kapasite iyileşmeleri verilen sağlık hizmetinin niteliğine de olumlu yansımıştır” diye konuştu.  

 

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Niğde’de İstiklal Marşı’nın 105. Yılı Anıldı

Altunhisar’da Bahar Temizliği Başladı

Bakan Bolat Niğde’de Temaslarda Bulundu

Niğde’de Peygamber Efendimizin Doğumunun 1500. Yılı Anıldı

Başkan Yeşil’den Öğrencilere Ahilik Dersi

“Münasebetsiz” Niğdeli Sanatseverlerle Buluştu

NİĞDE’DE SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ BAŞLADI

Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor

Yıldıztepe’de Üreticiye 15 Angus Düve Desteği

Niğde’de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Niğde’ye geliyor

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Dönemi Başladı

Niğde’de APP Plaka Değişimi Sürüyor

Niğde’de Yüksek Riskli Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi

Niğde’nin Gururu Ahmet Eskalen, Para Yüzmede Türkiye’yi Temsil Edecek

Niğde’de Okul Servislerine Sıkı Denetim

NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Desteği

Sedat Çağlar’dan 9. Kitap: “Mübadelenin İki Tarafı”

Kızıltan’dan Sürücülere Plaka Uyarısı

İnan: Türkiye Güçlü Liderlikle Yoluna Devam Ediyor

Ulukışla’lı Emir Güngör Okul Sporlarında Büyük Başarı Elde Etti

Tarih 800 Yıllık Camide Yaşıyor

Milli Kayakçı Ebru Tuncer’den Niğde’ye Çifte Gurur

Aladağlar’da Kaçak Avcılığa Ağır Ceza

Niğde Halk Eğitimi Merkezi Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Arenada

Niğde’de Kadınlara Ücretsiz Hukuki Destek Dönemi Başladı

Forkliftle Önyargıları Kaldırdı

Altunhisar’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği

Köksal Kılıç: NESOB Başkanlığı İçin Yola Çıktı

Niğde'de sosyal sorunlara çözüm üreten projeler yarışacak

Yükleniyor

loading

Altunhisar’da Bahar Temizliği Başladı

Altunhisar’da Yeni Su Kuyusu Devrede

Çukurkuyu Belediyesi Araç Filosunu Güçlendirdi

Bor’da Üreticilere Bitki Koruma Eğitimi

“Çamardı Dondurma” Marka Hakkı İlçeye Geçti

Bor’da Resmi Embriyo Transferi Başarıyla Uygulandı

Bor’lu Kursiyerler Üretimi Yerinde İnceledi

Çamardı’da Bereket Yağışları İçin Şükür Kurbanı Kesildi

Bor Şoförler Odası’nda Cengiz Güven Tazeledi

AK Parti Bor İlçe Teşkilatı, Birlik ve Beraberlik Mesajıyla Toplandı

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Dönemi Başladı

Niğde’de Yüksek Riskli Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi

Niğde’de Acil Servis Kapasitesi Güçlendi

Sağlıkta Kaliteyi Artıracak Protokol İmzalandı

Niğde’den Bademdere’ye Mobil Sağlık Desteği

Niğde Hastanesi’ne 4 Yeni Artroskopi Cihazı

Niğde’de İlk Kritik Bakım ve Mekanik Ventilasyon Kursu Düzenlendi

Mobil Sağlık Ekibi Kayırlı Köyünde Vatandaşlarla Buluştu

Ramazan Öncesi Marketler Mercek Altında

Kayırlı Köyünde Mobil Sağlık Hizmeti

Bakan Bolat Niğde’de Temaslarda Bulundu

Niğde’de Peygamber Efendimizin Doğumunun 1500. Yılı Anıldı

Başkan Yeşil’den Öğrencilere Ahilik Dersi

“Münasebetsiz” Niğdeli Sanatseverlerle Buluştu

NİĞDE’DE SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ BAŞLADI

Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor

Yıldıztepe’de Üreticiye 15 Angus Düve Desteği

Niğde’de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Niğde’ye geliyor

Niğde’de APP Plaka Değişimi Sürüyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.