Tarih: 11.05.2022 12:26

Küçükbaş Hayvan Varlığında Hedef 1 Milyon

Facebook Twitter Linked-in

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, 2021 yılında mera ve hayvancılık alanında yapılan tespit ve tahdit çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Niğde’de 600 bin küçükbaş hayvan varlığının olduğunu söyleyen Müdür Asım Baş hedeflerinin 1 milyon Küçükbaş varlığına ulaştırmak olduğunu vurguladı.

Meralarda 2021 yılı için tespit-tahdit çalışmalarının tamamı bittiğini, 2022 yılında ise tahsisleri tamamlayacaklarını ifade eden Müdür Asım Baş, ‘‘İlimizde merayla alakalı çalışmalarımız tamamlanmış olacak. Mera tahsis çalışmalarımız devam ederken, meralarımız iç anadolunun özelliği olarak zayıf meralardır. Meralarımızın gelişime uygun alanlarında ıslah çalışmaları başlattık. Özellikle 3091 geri dönüşlerinden, bakanlığımız bütçesinden veya KOP bütçelerinden faydalanarak 4 farklı bölgemizde ıslah çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmalardan ve meralarımızdan başarılı sonuçlar aldık. Meralar küçükbaş hayvancılığında olmazsa olmazdır. Aynı durum büyükbaş hayvancılık içinde geçerli. İlimizin 600 binin üzerinde küçükbaş hayvan varlığı var ve 1 Milyon hedefi çok uzak bir hedef değil. 1 milyon hedefi alan olarak da potansiyel olarak da çok uzak bir hedef değil. Kendi düşüncelerimiz ile böyle bir hedef belirledik. Mera ıslah çalışmalarıyla beraberde takviye yapalım istedik. Ülkemizde küçükbaş hayvancılık büyükbaş hayvancılığa göre kırmızı et üretimi noktasında daha önemli bir yere sahip. Bana geliştirilmesi gereken özellikle küçük aile işletmeciliği ile insanların köyünde kalması ve ikamet etmesi için şehre göçü engellemek için en önemli noktadır küçükbaş hayvancılık. Küçük aile işletmecilerini destekleyecek kendi kaynaklarımız kapsamında bir takım projeler planlıyoruz.’’ dedi.

PROJELER HIZ KESMEDİ

Niğde2deki yaptıkları projeler ile ilgili de konuşan Baş, ‘‘Niğde’de projeler hiç kesilmedi çok şükür. Genel müdürlüğümüzün ifadelerine göre Niğde bu yıl kırsal kalkınmada da açık ara birinci Türkiye’de. Bütçe konusunda da kendi şartlarına göre en büyük bütçeyi alan illerden birisiyiz. Proje konusu Niğde de hiç hız kesmedi. Projemiz çok olsun diye bir yarışta değiliz. Niğde'de yerinde gerekli projeleri uygulama niyetindeyiz. Kendi hacmi ve ölçeğini düşündüğümüz zaman Niğde tarımsal potansiyeli çok büyük bir il. Niğde'de tarımsal sanayide,  hayvanlar konusunda olan projelere ihtiyaç var.’’ Diye konuştu.

(HABER: METİN CAN ÇELİK)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —