Tarih: 03.10.2022 09:43

KURAL VAR TAKAN YOK!

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Niğde’de “TAZI” adıyla bir süre önce hizmete sunulan elektrikli scooterların bazı kuralları olsa da isteyen herkesin rahatlıkla kullanabildiği trafikte zaman zaman tehlike oluşturuyor. Bazı TAZI sürücüleri trafikte hem kendi canlarını hem de diğer sürücü ve yolcuların canlarını tehlikeye atıyor.

18 YAŞ KURALINA UYAN YOK!

TAZI olarak bilinen elektrikli scooterı kullanabilmek için mobil uygulama gerekiyor. Telefon uygulamasıyla kiralanan tazıların üzerinde kurallar yazsa da bu kurallara uyulmadığı görülüyor. Martının üzerinde yer alan notta, Tazı tek kişiliktir, tazıyı 18 yaşından büyükler kullanabilir, tazı ile toplu taşımaya binmeyin, tazıyı kullanırken trafik kurallarına uyun ifadeleri yer alıyor. Ancak trafikte çoğu zaman 18 yaşından küçük, iki kişi binen, trafikte ters yönde seyir halinde olan tazı sürücülerini görmek mümkün. Tazı sürücülerinde ekipman yani kask da bulunması zorunlu. Ama hemen hemen hiçbir sürücünün kask takmaması dikkat çekiyor.

BU TAZILAR ÇOK CAN YAKAR

Tazılar kısa süre önce hizmete girmesine rağmen, vatandaşlardan ve sürücülerden şikâyetler başladı. Vatandaşlar tazıya çoluk çoğun bindiğini ve trafiği tehlikeye attığını belirterek, “Tazılara binenlerin büyük çoğunluğu 18 yaş altı ve hiçbirinde kask yok. Birçok çocuk tazılara iki kişi biniyor ve hiçbir önlem almıyorlar. Trafikte tehlikeli bir şekilde ilerliyorlar. Bunların denetimi yapılması lazım, Allah vermesin üzücü kazalar olabilir. Hem tazıyı kullanan sürücülerin hem de tazı uygulamasını yapan firmanın sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekiyor” dediler.

YÖNETMELİK VE KURALLARA UYULMALI

Elektrikli scooterlar son 5 yılda özellikle büyükşehirlerde yaygınlaştı, Niğde’de hizmete sunuldu ancak elektrikli scooter (e-scooter) yönetmeliği 14 Nisan 2021’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırladığı yönetmelikle trafikte elektrikli scooter kullanımı yasal zemine oturtulmaya çalışıldı.

Ancak birçok sürücünün yönetmelikten bile haberi yok. Elektrikli Scooter Yönetmeliği’nde bu araçların kullanılması gereken yollar, kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, araçlarda olması gereken özellikler, park ederken dikkat edilmesi gerekenler, e-scooter işletmeciliği için neler yapılması gerektiği, izin veren kurumlar ve yetki belgesi sahiplerin görev ve sorumlulukları da hükme bağlanıyor.

Niğde’de vatandaşlar tazıların hem trafik yönünden, hem kurallar yönünden, hem de işletme ve işletmeye izin veren kurumlar yönünden sıkı denetimi tabi tutulmasını istiyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —