Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak TÜBİTAK hakkında kanun teklifi üzerine konuştu.
Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında gelişimine katkı sağlamak için ilk imzacısı olduğu kanun teklifi hakkında söz alan Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt teklifin detaylarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Sözcüsü; Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkında konuşmak üzere söz aldı.
Yeni ihtiyaçların karşılanması adına düzenlemeler getiriliyor
TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumların işlevselliklerinin arttırılması adına verilen kanun teklifi hakkında söz alan Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, "Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum" diyerek başladığı Genel Kurul konuşmasına şöyle devam etti, “Özellikle TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumlarımızın uygulamalarında günün şartlarına göre ortaya çıkan yeni durumlara uyum sağlanması ve verilen destek ve teşviklerin etkinliği açısından bazı düzenlemeler önerilmektedir. TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumlarımızın destek verdiği alanlardaki dinamik değişimler dikkate alındığında teklifteki düzenlemelerin önemli olduğunu ifade etmek isterim. Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi tarafından muhtelif kanun ve kanun hükmünde kararname hükümlerine ilişkin olarak verilen iptal kararları neticesinde oluşacak hukuki boşluğun giderilmesi ve uygulamada ortaya çıkan yeni ihtiyaçların karşılanması amacıyla da birtakım düzenlemelerin getirildiği görülmektedir.”
Uzkurt'tan komisyon üyelerine teşekkür
Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, "Öncelikle Genel Kurul öncesi Komisyon sürecinde kanun teklifine önemli katkılar yapan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Olumsuz söylemlere cevap verdi
Niğde Milletvekili Uzkurt, muhalifetin TÜBİTAK ve KOSGEB'in çalışmalarına yönelik eleştirilerine de cevap verdi. Küçümseyici söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Uzkurt, TÜBİTAK tarafından 2024 yılında 10 bini aşan projeye 11 milyar TL'yi aşan destek verdiğini belirtti. Uzkurt konuşmasında şunları söyledi,
“Değerli milletvekilleri, teklifteki düzenlemelerin ne kadar gerekli olduğu sorusuna cevap olması açısından ve az önceki konuşmalarda maalesef manipülatif birtakım söylemlere ve bu kurumlarımızın yapmış olduğu hizmetleri küçümseyen arkadaşlarımıza cevap olması açısından TÜBİTAK ve KOSGEB'in ülkemiz AR-GE, bilim, teknoloji, girişimcilik ekosistemine yapmış olduğu katkıları ifade eden, özellikle son dönemde yapmış oldukları çalışmalardan bazılarını siz değerli arkadaşlarımla paylaşmak isterim: TÜBİTAK tarafından sadece 2024 yılında 2.934 firmanın ve 186 üniversitenin 10.161 AR-GE projesine 11,93 milyar TL destek sağlanmıştır. Geçtiğimiz yıl yürütülen burs ve destek programları aracılığıyla 92 bin bilim insanımıza ve gencimize 5 milyar TL destek sağlanmıştır. Son yirmi iki yılda ise 11.981 firmanın ve 186 üniversitenin 60.329 AR-GE projesine 276 milyar TL destek verilmiştir. Yürütülen burs ve destek programları aracılığıyla 383 bin bilim insanımıza ve gencimize 42,29 milyar TL destek verilmiştir.”
TÜBİTAK bursları objektif kriterlerce belirlenir
"Değerli arkadaşlarım, az önce TÜBİTAK'ın vermiş olduğu bursları siyasi parti üyeliğiyle ilişkilendiren bir söylemde bulunuldu. Gerçekten bu mesnetsiz eleştirilere cevap vermek çok üslubum değildir ama iki dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği yapmış bir arkadaşınız olarak buna çok üzüldüğümü ifade etmek isterim.
Bakınız, TÜBİTAK'ta özellikle proje destekleri ve burslar birtakım objektif kriterlere göre verilir ve bu da herkes tarafından bilinir, açıklanır ve bu kriterlere uyan herkes bu desteği alır. Mesela, 2205 Lisans Burs Programı'nda burs kriterlerini söyleyeyim:
Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS sonucunda sayısal bölümler -bunlar astronomi ve uzay bilimleri, fizik, kimya, matematik gibi tadat edilir- ve sözel bölümler için TYT puan türünde ilk 25 bine girerek yurt içinde bir üniversiteye, örgün öğretim programlarından herhangi birine kayıt yaptıran herkes bu programdan yararlanır ve bu bursu alır. Şimdi, bu kriteri eğer biliyorsanız burada nasıl bir siyasi parti üyeliğine göre burs verildiğini söyleyebilirsiniz? Eğer bunu bilmeden, burada bu mesnetsiz eleştiriyi yapıyorsanız, gerçekten milletin kürsüsünde bu tür söylemleri yapmaya biz milletvekillerinin hakkı olmadığını düşünüyorum."
TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü kuruldu
"Yine, bir arkadaşımız yapay zekâ devriminden bahsetti. Birtakım ülkelerin bunda ön aldığını ama bizim hiçbir şey yapmadığımızı ima etti. Bakın, TÜBİTAK, yine burs ve destek programları kapsamında son beş yılda yapay zekâ alanında 2.935 proje ve 3.696 bilim insanı ve gencimize 11,17 milyar Türk lirası destek vermekte. Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde bir Yapay Zekâ Enstitüsü kurulmuş, kamu ve özel sektör iş birliğiyle burada yapay zekâ projeleri gerçekleştirilmekte. Dolayısıyla bu 2 kurumumuzun da ülkemizin bilim ve teknolojisi adına gerçekten önemli projeler yürüttüğünü ifade etmeyi önemsiyorum. Yine yüzde 80'in üzerinde yerlilikle ürettiğimiz ilk millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A 2024 yılında uzaya gönderilmiştir ve geldiğimiz noktada haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden biri olmuş durumdayız. Yine, ülkemizin askerî ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretilen metre altı çözünürlüklü İMECE yer gözlem uydusu 2023 yılında başarıyla fırlatılmıştır. İlk millî ve yerli hava füzelerimiz GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN'ın atış testleri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bilgisayar sistemleri ve aviyonik ara yüz birimlerini geliştirdiğimiz millî muharip uçağımız KAAN Projesi'nin 1'inci aşaması ilk uçuşla tamamlanmıştır.
Yine savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını gerçekleştireceğimiz çip üretim tesisi TÜBİTAK bünyesinde kurulmaktadır."
KOSGEB 57 bin işletmeye 13 milyar TL destek sağladı
"KOSGEB'e geldiğimizde 2024 yılında 27,6 bini esnaf ve 29,4 bini tacir olmak üzere toplamda 57 bin işletmeye 13,2 milyar TL destek sağlanmıştır. Az önce bir konuşmacımız "54 bin öngörmüştünüz, 51 bin verdiniz." demiş ama bugün ilgili bürokrat arkadaşlardan aldığım bilgiye göre 57 bin işletmeye destek verildiğini ifade etmek isterim. Yeniden yapılandırılan Girişimci Destek Programı'yla destek üst limiti 375 bin TL'den 2 milyon TL'ye kadar çıkarılmıştır. Program kapsamında ilk iki çağrıda 4.284 başvuru alınmıştır. Yapılan değerlendirme neticesinde 2,5 milyar TL yatırım tutarına sahip 1.064 girişimin 1 milyar 481 milyon TL tutarında desteklenmesine karar verilmiştir.
Değerli arkadaşlarım, az önce bu kanunda yer alan maddelerin gerek TÜBİTAK'ın burs programlarına ilişkin olsun gerekse KOSGEB'in KOBİ'lerden elde ettiği verileri yine KOBİ'lere daha iyi hizmet verebilme adına kullanması olsun gerçekten bu düzenlemelerin iki kurumumuzun önünü açacak düzenlemeler olduğunu ifade ediyor, bu vesileyle teklifin kanunlaşması sürecinde katkı verecek siz değerli milletvekillerine şimdiden teşekkür ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.