Tarih: 11.08.2022 14:29

NİĞDE’DE İŞLETMELERE 8 AYDA 700 BİN TL CEZA KESİLDİ!

Facebook Twitter Linked-in

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda yılın ilk 8 aylık döneminde Niğde’de Çevre Kanunu’na muhalefet eden işletmelere, 700 bin lira ceza kesildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü il genelinde çevre kirliliğine sebep olan işletmelere yönelik denetimlerini sürdürüyor. İl Müdürlüğü personelleri Çevre Kanunu’na aykırı hareket eden işletmelere cezai işlem uyguluyor. Denetim sonucu çevre ve insan sağlığı açısından faaliyetleri sakıncalı olduğu tespit edilen bazı işletmeler ise faaliyetten men ediliyor. Bu kapsamda 2022 yılı Ağustos ayına kadar hava, su ve toprak başta olmak üzere doğayı kirleten işletmelere yaklaşık 700 bin lira idari para cezası uygulandı. İşletmelere sık sık yapılan denetimlerde ise haftada 1 ceza kesildiği öğrenilen bilgiler arasında yer aldı.
Para Cezaları Güncellenmişti
Buna göre, ilgili kanuna aykırı davranan kişi ve kuruluşlara 2022’de kesilecek para cezaları, belirlenen yeniden değerleme oranı olan yüzde 36,20 oranında artırılmıştı. 1 Ocak 2022’den itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 2 bin 815, ancak aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda motorlu taşıt sahipleri 5 bin 633 lira ceza ödeyecek. Ayrıca, taşıtı imalatında bulunan egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olan katalitik konvertör/katalizör/dizel partikül filtresi olmadan kullanan motorlu taşıt sahibine 2 bin 815 lira ceza kesilecek. Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan ancak yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği tespit edildiği halde ölçüme devam eden veya tekniğine ve belirlenen kurallara aykırı ölçümler yapanlara 11 bin 266 lira ceza uygulanacak. Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten, iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden, bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlar 131 bin 516 lira ceza ödeyecek. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa ödenecek idari para cezası 263 bin 49 lira olacak. Benzin ve naftanın depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine ilişkin terminaller, dolum adaları veya akaryakıt istasyonlarında kullanılan her türlü düzenek, tesis ile tankerlerden salınan uçucu organik bileşiklerin kontrolüne ilişkin Bakanlıkça belirlenen esas ve kriterlere uymayan, terminaller veya dolum adaları için 81 bin 720 lira, akaryakıt istasyonları için 40 bin 860 lira, tankerler için 4 bin 86 lira idari para cezası kesilecek. Katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları ithal eden veya satanlara, katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması veya torbalanmasına ilişkin düzenlemelere uymayanlara 22 bin 537 lira, belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda 33 bin 806 lira idari para cezası verilecek. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlar da her bir ihlal için 54 bin 783 lira ödeyecek. Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 328 bin 819 lira idari para cezası uygulanacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —