Tarih: 11.05.2022 09:24

Niğde’de baraj ve göletler suyla doldu

Facebook Twitter Linked-in

Yaklaşık 74 bin 478 dekar tarım arazisinin sulanacağı Niğde'de barajların doluluk oranları ortalama yüzde 90'a yaklaştı. Niğde’de bulunan Akkaya barajında doluluk oranı yüzde 100, Gebere Barajında yüzde 93, Gümüşler Barajında yüzde 82 civarında ve Murtaza köyü Barajı yüzde 40 oranına dolduğu öğrenildi.
3 YILDA GÖLET SAYISI 14 OLDU
'2019 ve 2022 yıllarında tamamlanan Darboğaz Göleti ve Kılan Gelindileği Gölet’iyle birlikte Niğde genelinde 14’e çıkan baraj ve gölet sayısıyla birlikte suya kavuşan tarım arazisi de genişlemeye başladı. Kış ayında önceki yıllara oranla fazla kar yağışı ve bahar ayının gelmesiyle birlikte etkili olan yağmur yağışıyla barajlarda su oranı yüzde 90’lara yaklaştı. Bahar yağmurları ve devam eden kar erimeleriyle baraj ve göletlerin su seviyeleri yükselmeye devam ediyor. Kent genelinde Sulamada su tasarrufu sağlamak, tarımda verimi artırmak ve ürün desenini çeşitlendirmek amacıyla modern sulama sistemleri yaygınlaştırıyor. Niğde’de bulunan Akkaya barajında doluluk oranı yüzde 100, Gebere Barajında yüzde 93, Gümüşler Barajında yüzde 82 civarında ve Murtaza köyü Barajı yüzde 40 oranına doldu. Ayrıca kent genelinde bulunan 7 göletlerde ise ölçüm tesisi bulunmadığından ölçüm yapılamadığı öğrenildi. Kent genelinde bulunan Gebere Barajı, Altunhisar Göleti Fertek 1-2 Sulaması, Gümüşler Barajı, Hançerli Göleti, Murtaza Barajı, Köşkpınarı Sulaması, Akkaya Barajı, Kızılcaköy Sulaması, Koyunlu Göleti, Uluağaç Göleti, Postallı Prof. Dr. Dinçer Topacık göleti, Darboğaz Göleti ve 2021 yılında tamamlanan ve su tutmaya başlayan Kılan Gelindileği göletlerindeki sular ile birlikte il genelinde 7 bin 478 hektar yani ( 74 bin 478 dekar) tarım arazisi suya kavuştu. İl genelinde geçtiğimiz yıllara oranla fazla yağan kar yağışının erimesi ve bahar ayında etkili olan yağmur yağışlarıyla birlikte baraj ve göletlerde doluluk oranı geçtiğimiz yıla oranla arttığı öğrenildi.
Öte yandan DSİ Bölge müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Bor Halaç Gölet’inde, Ulukışla İmrahor Göleti ve Hacıabdullah Gölet’i projelerinde yüzde 50’lere gelindiği öğrenildi. Baraj ve göletlerdeki doluluk oranının bir önceki seneye göre 2022 yılında daha iyi durumda olduğunu, sulamada su sıkıntısının yaşanmayacağı öğrenildi. 
(HABER MERKEZİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —