Tarih: 27.05.2022 17:10

Niğde’de “Türk Mutfağı Haftası” Kutlandı

Facebook Twitter Linked-in

Bu yıl ilki gerçekleştirilen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası Niğde’de düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

Niğde’de bu yıl ilki düzenlenen “Türk Mutfağı Haftası” Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi koordinesinde düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabında bulunan tarifler baz alınarak yapılan yemekler yapıldı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yerleşkesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu’nda düzenlenen etkinliğe Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Hasan Uslu, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Türk Mutfağı Haftası dolasıyla düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’nin gastronomisinin hak ettiği değeri görmediğini ve Niğde’nin Yöresel Lezzetlerini yaşatmak, unutturmamak amacıyla Niğde Belediyesi olarak yatırımlarını hızlandırdığını söyledi. Başkan Özdemir konuşmasına şu şekilde devam etti “Niğde valiliği, Niğde belediyesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz ile birlikte düzenlediğimiz 21-27 Mayısta tarihlerinde bulunan Türk Mutfağı Haftasını Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan’ın gününde yapılan Türk Mutfağı haftası etkinliği için sizlerle bir aradayız. Biliyorsunuz bizler Niğde Belediyesi olarak gastronomiye çok önem veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir yemek kitabı bastırmıştık. Bu çokta güzel tepkiler aldı çünkü unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimiz vardı. Bulduğumuz her fırsatta eşim ile birlikte Niğde’nin yemeklerini ve tarihini unutturmamaya çalışıyoruz.

YÖRESEL LEZZETLER RESTORANDI AÇILACAK

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı konuşmasında, tarihi konağın Niğde’nin Yöresel Lezzetlerinin tadılacağı bir restoranda dönüşeceğini açıkladı. Başkan Özdemir açıklamalarında “En kısa zamanda Akmedrese’nin karşısında yine Üniversitemizden aldığımız tarihi bir konağımız var. Bu tarihi konağımızı da bir, iki ay içerisinde gastronomi yöresel lezzetler sofrası olarak konağımızda faaliyete geçireceğiz inşallah. Yani dışardan gelen misafirlerimiz Niğde’nin yöresel tatlarına ulaşmış olacaklar. Biz bir marka şehir adına Valiliğimiz, Üniversitemiz ve Kültür Müdürlüğümüz ile birlikte marka şehir haline getireceğiz. Bu tür etkinlikler marka olmak adına çok önemli. Çünkü marka şehir olduğunuz zaman dışardan gelen misafirlerimize ve turistlerimize Niğde’nin yöresel lezzetlerini tadabilecekleri, gastronomi turizmi ile yöresel mutfağımızın unutulmaması için Niğde belediyesi olarak yatırımlarımızı hızlandırdık. 2022 yılı içerisinde başta yöresel mutfağımız olmak üzere kitabımızın baskısını gerçekleştirdik zaten. Yöresel lezzetler konusunda yatırımlarımızın da hızını arttırdı. Kale projesi kapsamında farklı tatlar üzerine yeni mekanlar olacak diyorum. Bu haftanın ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Yeni yapacağımız restoranımızda da zaten Niğde’nin yöresel lezzetlerinin tadına bakacağız.” İfadelerini kullandı.

Türk Mutfağı Haftası kutlama etkinliğinde açıklamalarda bulunan Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde’nin tescillenmiş Coğrafi İşaretlerinin çoğunlukla gastronomi ile alakalı olduğu ve şehrin bu konuda potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi. Vali Kılınç “21-27 Mayıs haftası bu yıldan itibaren Türk Mutfağı Haftası olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye genelinde ve yurtdışında Türk Mutfağını tanımak amacıyla farklı etkinlikler yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu etkinlikleri daha planlı daha profesyonel daha amaç odaklı yapmak için “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından da yola çıkarak ilimizde ve tüm dünyada bu etkinlikleri yapmaya karar verdi. Bu kitabımız Cumhurbaşkanımızın Eşi değerli Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayesinde çok ünlü şeflerle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca hazırlandı. Biliyorsunuz ki Bakanlığımızın bir hedefi var, Türkiye’de Sürdürülebilir Turizm. Yani Turizmi 12 aya yaymak istiyor bakanlığımız. Turizmi 12 aya yaymak için çeşitliliği arttırmak lazım. Bunun en önemli aracı ise gastronomidir. İstatistiklere bakıldığı zaman dünya turistlerinin %88’i ne yiyeceğine bakarak gezi planını düzenliyor. Dolayısıyla gastronomi çok önemli bir araç. Amerika’da yapılan ankette Amerikalıların en lezzetli bulduğu mutfakların arasında Türk Mutfağı ilk 5’te yer alıyor. Niğde gastronomisi hak ettiği yerde değil ancak yapılan çalışmalar neticesinde önemli yerlere gelecek. Yakın zamanda patates festivali ile Niğde Gastronomisini tanıtmaya çalıştık. Belediyemizin ve Üniversitemizin çok değerli bir kitap çalışması oldu. Yine Yöresel Yemeklerin sunulacağı güzel bir restoran çalışması var. Yakın zamanda TÜRSAB yetkilileri buradaydı ve Kültür Yolu Elma çalışması yapıldı. Bizim 4 tane tescilli Coğrafi İşaretimiz var ve bunların 3’ü gıda ile ilgili. Birisi “Bor Söğürmesi” Birisi “Niğde Tahinlisi” Birisi de “Darboğaz Kirazı”. 3 tane ürünümüz tescil aşamasında bunların 2’si gene gıdayla ilgisi birisi “elma” bir diğeri de “gelen Balı”. Coğrafi tescil alabilecek 4 tane ürünümüz var. Bunların 4’üde gıdayla ilgili. Birisi “Köfter” birisi “ Lahana” birisi “Dermason Fasulyesi” bir diğeri ise “Çamardı Dondurması”. Bütün bunlar gösteriyor ki Niğde gastronomide büyük potansiyeli olan ve büyük başarılara imza atabilecek bir kent. Bu yolda Belediyemiz ve Kültür Müdürlüğümüz özellikle Üniversitemizin aşçılık bölümü hocalarının çok büyük emeği var. Niğde, turizm konusunda en yakın zamanda hak ettiği yere gelecekler. Bu hedefte ilerlerken de gastronomiye gereken önemi veriyoruz. Bu etkinliğin Niğde Mutfağına ve Türk mutfağına hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu

Türk Mutfağı Haftası etkinliği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı Şeflerinin ve Öğrencilerinin yapmış oldukları 7 farklı Tarhana Çorbası, Üzüm Boranisi, Bostana Salatası, Aşure, Pastırmalı Dermason Fasulye, Ciğerli Buldur Pilavı, Reyhan Şerbeti ikramlarının katılımcıları ikramı ile son buldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —