Tarih: 04.08.2022 08:52

Niğdeli gazeteci yazar hayatını kaybetti

Facebook Twitter Linked-in

alan önemli çevirileriyle katkı sağlayan, Ahsen Batur bir süredir İstanbul’da özel bir hastanede akciğer hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü biliniyordu. Vefat haberini ise haberini Selenge Yayınları sosyal medya hesabından ‘Yayınevimizin kurucusu Sayın Ahsen Batur’un vefat haberini aldık. Kendisini kaybetmenin acısını paylaşıyor, tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz’ ifadeleriyle duyuruldu.

Batur, İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı. Batur’un cenazesi Zeytinburnu Kozlu Mezarlığı’nda öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Yeni Ayazağa Mezarlığı’na defnedildi.
Rusça, Fransızca, İngilizce ve Arapça bilen, bu dillerin yanı sıra Özbekçe gibi Türk lehçelerine de hakim olan Batur, yaşamı boyunca yaklaşık 60 bin sayfa çeviri yaptı. Rus tarihçi Lev Nikolayeviç Gumilev gibi pek çok mühim tarihçiyi ve eserlerini Türkiye’ye tanıtan isim olarak bilinen Batur, Gumilev’in ‘Eski Türkler’, ‘Hazar Çevresinde Bin Yıl’, ‘Hunlar’ gibi kitaplarını Türkçeye kazandırmıştı. Akademik tarih kitapları yayımlamak amacıyla Selenge Yayınevi’ni kuran Batur, bir dönem gazetecilik de yapmıştı.
AHSEN BATUR KİMDİR?
Ahsen Batur 17 Ağustos 1954 tarihinde Niğde’de doğdu. Lise eğitimini Niğde’de ve İstanbul’da tamamladı. İstanbul Eğitim Enstitüsü Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli yayın kuruluşlarında ve kurumlarda çevirmen olarak çalıştı. Bir dönem gazetecilik de yapan Batur, akademik tarih kitapları yayınlamak amacıyla Selenge Yayınevi’ni kurdu. Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça bilen Batur, Özbekçe olarak Türk lehçelerinden de çevriler yapıyordu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —