Tarih: 17.10.2024 16:21

Niğde'de hurma yetişir mi ?

Facebook Twitter Linked-in

Niğde'de hurma yetişir mi ?

Niğde'de hurma yetişip yetişmeyeceği üzerine yapılan tartışmalara son noktayı koyan takipçimiz ilimizde de hurma yetişebileceğini gösterdi. Kimi takipçilerimiz ise hurmanın ilimizin soğuk ikliminde yeterli verimliliğe ulaşamayacağını iddia ettiler. 

Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması isimleriyle bilinen hurma çeşidinin ana vatanının Çin ve Japonya olduğu biliniyor. Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilen hurmanın Niğde'de geniş çaplı üretime kazandırılıp kazandırılamayacağı henüz belirsizliğini koruyor. 

Dünyada Akdeniz hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir. Ancak Türkiye'de bu meyve 40'ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmemektedir.

Trabzon hurmasının özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengindir. 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin (20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri); 0,7 gram protein ve 0,4 gram yağ içermektedir. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olup özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva etmektedir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —