Tarih: 14.04.2022 10:41

Patates üretimi ciddi risk altında!

Facebook Twitter Linked-in

Niğde’de sezonun ilk yazlık patatesi Altunhisar’da toprakla buluştu. Patates girdi maliyetlerindeki artışlar üreticinin canını yakmaya devam ederken, geçtiğimiz sezon ekilen yazlık patatesin oranı bu yıl yüzde 60 oranında geriledi.

BAŞKAN VEKİLİ ÖZÇELİK: PATATES ÜRETİCİSİ CİDDİ SIKINTI İÇİNDE
Altunhisar Ziraat Odası Başkan Vekili Tuncer Özçelik konu hakkında yaptığı açılamalarda 'Ekim yapılan tarlalarda incelemelerde bulundu ve patates üreticisinin ciddi sıkıntılar çektiğini, bunun da doğrudan tarlada üreticiye, sofrada da tüketiciye yansıdığını' söyledi. 
ÇİFTÇİ ALTERNATİF ARAYIŞINDA
Özçelik 'Altunhisar'da geçtiğimiz yıl 25 bin dönüm alana ekilen yazlık patatesin bu yıl 8 bin dönüme ekildiğini ifade etti. Şu anda ekim başladı, 3-5 günde de ekimler biter. Ekemeyen çiftçi arkadaşlarımız var. Bu sene 8 bin dekar alanda 30- 35 bin ton civarında ürün alabiliriz. 1 ton mazot 22 bin lira, 1 ton gübre 14 bin lira, en ucuzu 7 bin lira. Bir şişe ilaç 750 lira. Şu anda maliyetler çok yüksek olduğu için ve de çiftçinin gücü kalmadığı için ekemiyor' dedi. 
BAKLİYATA YÖNELİŞ VAR
Ekim yapamayan çiftçi arpa, yulaf, buğday, nohut, fasulye gibi ürünlere yöneliyor. Devlet bu ürünlere destek veriyor dedi. Bu durum aynı zamanda bu yıl Niğde’nin patates üretim rekorunun neden ikinciliğe gerilediğine de ışık tutuyor dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —