Niğdeli siyasetçi yazar Sedat Çağlar, Selanik’te yaşayan Türklerin maruz kaldığı saldırıları, göçe zorunlu kılan olayları, göç yolculuğunda yaşanan dramları ve Türkiye’ye geldiklerinde yaşadıkları sosyal sorunları ele aldığı yeni kitabını yayınladı.
SEDAT ÇAĞLAR'IN 5. KİTABI
Sedat Çağlar’ın 2021 yılı Ekim ayında “Manifesto” isimli kitabını yayımladı. Ardından 2022 yılı Ocak ayında “Yürekten Kaleme” isimli şiir kitabını yayımladı. 2022 yılı Haziran ayında “Niğde Deklarasyonu Niğde’nin Kalkınması ve Gelecek Vizyonu” isimli kitabını yayımladı. Son olarak da 2023 Eylül ayında “İçindeki Gücü Keşfet” isimli kitabını yayımladı.
Kitap, Selanik’te yaşayan Türklerin maruz kaldığı saldırıları, göçe zorunlu kılan olayları, göç yolculuğunda yaşanan dramları ve Türkiye’ye geldiklerinde yaşadıkları sosyal sorunları anlatmaktadır. Ayrıca kitap, Selanik mübadillerinin Niğde’ye kattığı sosyal, Kültürel ve ekonomik katkılarını da geniş bir şekilde anlatmaktadır. Selanik mübadillerinin Niğde’ye kazandırdığı; yöresel manileri, Selanik şivesini, Selanik’ten gelen sülale lakaplarını, balkan yemekleri, düğün, bayram ve cenazelerdeki örf ve adetleri bu kitapta çokça rastlayacağız. Kitabın ikinci bölümü Dikilitaş köyü özelinden oluşmaktadır. Dikilitaş’tan Yunanistan’a göç eden Ortodoks Rumların hane sahiplerinin isimlerini ve Yunanistan’a göç ettikleri yerleri bu kitapta göreceksiniz. Selanik Kozana Dedeler köyünden Dikilitaş’a yerleşen mübadillerin isimlerine ve fotoğraflarına da kitapta yer verilmiştir. Ayrıca Dikilitaş köyü tarihçesi de ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır.
Bu kitabın verdiği mesaj ise şöyledir:
Kültürel etkileşimle yerel kültür daha renkli bir hal almıştır. Giden ve gelen mübadilleri karşılıklı etkileşim haline getirebilecek kültürel organizasyonlar Niğde turizmi açısından bir büyük bir fırsat olarak önümüzde durmaktadır. Bu fırsatı başarılı projelerle Niğde’nin tanıtımı adına pozitif açıdan kullanabiliriz.
Sedat Çağlar; "3. Kuşak bir Lozan Mübadili olarak mübadele sürecini araştırıp kitap haline getirmek benim için atalarıma karşı bir borç ve görevdir. Bu borç ve görev bilinci ile yazdığım kitabımızı beğenerek okumanız temennisiyle" diyerek sözlerini bitirdi.