Orhan, "Enflasyondan kurtulmanın yolu, cüzdanları boşaltmak değil, adil paylaşımı sağlamaktır. Seyyanen zam şart olmuştur!" ifadelerini kullandı.
Orhan, Kamu İşvereni ve Hakem Kurulu'nun yetersiz kararlarının bedelini kamu çalışanları ve emeklilerinin ödediğini belirterek, ilk dört aylık enflasyonun %13,36'ya ulaştığını ve enflasyon farkının şimdiden %6,94 olduğunu vurguladı. Mevcut ekonomik politikaların sabit gelirlilerin harcanabilir gelirini erittiğini savundu.
"Hakem Kurulu Noter Gibi İmza Attı"
Hakem Kurulu'nun adil ve makul bir karar yerine kolay yolu seçerek "noter usulü" imza attığını eleştiren Orhan, enflasyonla mücadelede emekçinin alım gücüne müdahale etmenin yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi. Yanlışın düzeltilmesinin Temmuz ayında yapılacak seyyanen zam ile mümkün olduğunu yineledi.
Ekonomi Politikalarına Eleştiri
Uygulanan yüksek faiz ve daraltıcı para politikalarının sonuç vermediğini savunan Orhan, emeğe ve emekçiye zarar veren, hayatı zorlaştıran ve gelir adaletsizliğini artıran politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Günün ihtiyaçlarına uygun, değişen şartları dikkate alan politikaların uygulanmasının zorunlu olduğunu belirtti.
"Çözüm Adil Paylaşımda"
Enflasyondan kurtuluşun yolunun cüzdanları boşaltmak değil, adil paylaşımı sağlamak olduğunu vurgulayan Orhan, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekerek, ekonomiyi düzeltmek için öncelikle vergi yükünün emekçinin sırtından alınması gerektiğini söyledi.
4688 Sayılı Kanun'un Değiştirilmesi Talebi
Mevcut 4688 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun çözüm üretmekten uzak olduğunu ve Hakem Kurulu'nun yetersiz kaldığını belirten Orhan, bu kanunun değiştirilerek Ağustos ayında adil bir toplu sözleşme masası kurulması çağrısında bulundu.
Orhan, devletin kamu görevlilerinin alım gücünü yeniden tesis edecek ve evrensel sendikal hakları tanıyacak güce sahip olduğunu sözlerine ekledi.