Tarih: 18.11.2021 09:08

UYARMIŞTIK! Önce ortak oldular, şimdi tamamına göz diktiler

Facebook Twitter Linked-in

Nar­lı­göl, tipik özel­lik­te çu­kur­laş­mış alan­da yer­leş­miş bir kra­ter gö­lü­dür. Göy yü­ze­yi­nin de­niz­den yük­sek­li­ği 363 m. Alana ka­pa­lı havza gö­rü­nü­mü veren, et­ra­fın­da­ki te­pe­le­rin en yük­sek yeri de­niz­den 1653 m. dir. Yük­sek­lik eği­li­mi %70'dir. Göl alanı 568 bin m2 dir.
Su­yu­nun mi­ne­ra­li­ze ter­mal kay­nak su­la­rı ile ka­rış­ma­sın­dan do­la­yı “Acı­göl” ismi ile ta­nı­nan göl NAR­KÖY'ün sı­nır­la­rı için­de, köyün do­ğu­sun­da ve köye yak­la­şık 3 km. uzak­lık­ta­dır. Et­ra­fı dağ­lar­la çev­ri­li olan “Acı­göl” bir “kra­ter gölü” olup; göl su­la­rı­nın ta­ba­nın­dan sı­za­rak gölün ba­tı­sın­da­ki Be­kar­lar'da or­ta­ya çık­tı­ğı ifade edil­mek­te­dir.
Acı­göl'ün ol­duk­ça çu­kur­da ol­ma­sı ne­de­niy­le kışın bu ke­sim­de ılık bir ha­va­nın hakim ol­du­ğu, kar tut­ma­dı­ğı 1976 yılı Ara­lık ayın­da ya­pı­lan bir in­ce­le­me­de tes­bit edil­miş­tir. Kra­ter gölü ol­ma­sı ne­de­niy­le de­rin­li­ği­nin yer yer 65-70 m.'yi bul­du­ğu il­gi­li­ler­ce ye­rin­de öl­çü­le­rek tes­pit edil­miş­tir. Gölün kenar ve ci­va­rı es­ki­den çayır ve saz­lık­lar­la kap­lıy­dı.
Havza çev­re­sin­de­ki te­pe­le­rin en yük­sek yer­le­rin­den geçen sınır çiz­gi­le­ri için­de kalan alan “Doğal Sit Alanı” ola­rak tes­cil edil­miş­tir.
Söz ko­nu­su edi­len in­ce­le­me alanı, genel ka­rak­te­ri iti­ba­riy­le ta­ri­hi Ka­pa­dok­ya Böl­ge­si­nin bir uzan­tı­sı olup, Ak­sa­ray – Ih­la­ra – De­rin­ku­yu va­di­si­nin bir de­va­mı gö­rü­nü­mün­de­dir. Nar Köy'ün do­ğu-ba­tı uzan­tı­sı bo­yun­ca uza­nan bu vadi boy­dan boya Peri Ba­ca­la­rı ile ör­tü­lü bir gö­rü­nüm ar­zet­mek­te­dir.
Hav­za­nın gü­ne­yin­de ve do­ğu-ba­tı yö­nün­de Niğde'ye doğru uza­nan “Nar Va­di­si'nde” her yıl bin­ler­ce tu­ris­tin gel­di­ği Ka­pa­dok­ya Böl­ge­si'nin özel­li­ği olan Peri Ba­ca­la­rı, Geç Bi­zans dö­ne­mi­ne ait 2-3 katlı ki­li­se­ler ve ya­şa­ma üni­te­le­ri bu­lun­mak­ta­dır. Alan, doğa ve tarih har­mo­ni­si­nin oluş­tur­du­ğu pa­no­ra­mik gö­rü­nü­mü ile Ka­pa­dok­ya tu­riz­mi­ne renk katar bir özel­lik arz et­mek­te­dir.
Nar­lı­göl Tu­rizm Alanı Nev­şe­hir – Ih­la­ra – Ak­sa­ray tur gü­zer­ga­hı üze­rin­de bu­lun­ma­sı ne­de­niy­le ayrı bir özel­lik ta­şı­mak­ta­dır. Bu ne­den­le Ter­mal, Tarih, Doğa vb. tu­rizm çe­şit­len­dir­me­si­nin ya­pı­la­ca­ğı bir nok­ta­da­dır.
Peri Ba­ca­la­rı­nın bir kısmı ta­ma­men açık­ta olup, bir kısmı ye­ni­den or­ta­ya çı­ka­rıl­mış­tır. Bun­la­rın ba­zı­la­rı 2, 3 bir kıs­mı­da çok kat'a yük­sel­mek­te­dir. Bu kat­la­ra içten mer­di­ven­ler­le çık­mak müm­kün ol­mak­ta­dır.
Bu Peri Ba­ca­la­rı 3 amaca hiz­met için inşa edil­miş­tir. 1-İka­met­gah (Ev), 2-Ki­li­se, 3-Me­zar.
Geç Bi­zans sa­na­tı­nın özel­lik­le­ri­ni yan­sı­tan bu ta­ri­hi yer­leş­me ye­rin­de­ki ki­li­se­le­ri yak­la­şık M.S. 10-12 yy.​la ta­rih­le­mek müm­kün­dür.
Nar­lı­göl'ün gü­ne­yin­de­ki ki­li­se 5 kat­lı­dır. Kare şek­lin­de­ki bir oda olan giriş katı du­var­la­rı özen­le ya­zıl­mış Fresk­ler­le be­zen­miş oluşu diğer ki­li­se­ler­den gark­lı­lı­ğı­nı or­ta­ya koy­mak­ta­dır.
Nar­lı­göl, ay­rı­ca Ter­mal Tu­rizm açı­sın­dan­da, çok fazla önem arz et­mek­te­dir. Kırık ve çat­lak­lar­dan de­rin­lik­le­re inen suyun so­ğu­ma­mış vol­ka­nik uzan­tı­lar­la ısı­na­rak (co2) gaz ba­sın­cı ile gölün güney kı­yı­la­rın­da yü­ze­ye çık­tı­ğı tek­to­nik sis­tem gö­rül­mek­te­dir. Suyun 65 de­re­ce sı­cak­lık­ta oluşu ve suyun gaz ba­sın­cı ile çı­kı­şı po­tan­si­yel bir je­oter­mal ya­pı­nın var­lı­ğı­nı gös­ter­mek­te­dir. (Nar­lı­göl Ter­mal Tu­rizm Mer­ke­zi Re­viz­yon İmar Planı de­ğer­len­dir­me ra­po­ru)
Nar­lı­göl'le il­gi­li ola­rak NAR­KÖY sa­kin­le­ri ta­ra­fın­dan an­la­tı­lan bir ef­sa­ne­de ol­duk­ça il­ginç­tir. An­la­tı­lan ef­sa­ne­ye göre; “Vak­tiy­le gölün ol­du­ğu yerde bir köy var­mış, köye bir di­len­ci gel­miş, di­len­miş ancak hiç kimse sa­da­ka ver­me­miş, yar­dım et­me­miş. Yal­nız bir gelin di­len­ci­ye bir mik­tar yar­dım­da bu­lun­muş. Di­len­ci ge­li­ne Allah razı olsun de­dik­ten sonra hiç ge­ri­ye bak­ma­dan ken­di­si­ni takip et­me­si­ni söy­le­miş. Şim­di­ki gölün ol­du­ğu yer­den bir km uzak­laş­mış­lar. Gelin içine doğan bir hisle ge­ri­ye dönüp bak­tı­ğı zaman köyün bu­lun­du­ğu yerin büyük bir bö­lü­mü­nün göl ha­li­ne gel­di­ği­ni gör­müş.
 Gelin hıç­kı­ra­rak ağ­la­ma­ya baş­la­mış ve orada ölmüş. Bu sıcak su kay­na­ğı­nın ge­li­nin göz­yaş­la­rı ol­du­ğu ri­va­yet edil­mek­te­dir. Ge­li­nin me­za­rın­da bu kay­na­ğın ya­nın­da bu­lun­du­ğu­na ina­nıl­mak­ta­dır.
Ter­mal Tu­rizm için önem­li bir po­tan­si­ye­le sahip olan Nar­lı­göl ve çev­re­si iç ve dış tu­riz­me su­nu­lab­li­me­si için Müze Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan Nar­lı­göl'de ve Nar Va­di­si'nde ar­ke­olo­jik araş­tır­ma­lar ile diğer ta­raf­tan Vali Ahmet Öz­yurt'un ön­gö­rü­şü ile İl Özel İda­re­si kay­nak­la­rı se­fer­ber edi­le­rek Ocak/1990'da MTA son­daj ça­lış­ma­la­rı baş­la­tıl­mış­tır.
Vali Öz­yurt son­daj ça­lış­ma­la­rı­nın baş­la­ma­sı ne­de­niy­le, “Nar­lı­göl, ili­mi­zin en önem­li tu­rizm mer­kez­le­rin­den biri ol­ma­ya aday. Ya­pı­la­cak sıcak su son­daj ça­lış­ma­la­rı­nın olum­lu sonuç ver­me­si ha­lin­de böl­ge­de his­se­di­len sıcak su ih­ti­ya­cı gi­de­ril­miş ola­cak, ku­ra­ca­ğı­mız ko­nak­la­ma te­sis­le­ri ne­de­niy­le de yurt­taş­la­rı­mı­zın ilkel tarz­da şifa bul­mak için gel­dik­le­ri bölge mo­dern hale ge­lecek. Tu­rizm yö­nün­den de böl­ge­ye artı de­ğer­ler ka­zan­dır­mış ola­ca­ğız” dedi. (27 Ocak 1990 Hür­ri­yet)
Niğde'de Ter­mal Tu­rizm açı­sın­dan ge­lecek va­de­den So­fu­lar, Gös­ter­li, Nar­köy ara­sın­da­ki Nar­lı­göl'den or­ta­ya çı­ka­rı­lan şi­fa­lı su büyük he­ye­can ya­rat­tı. 3 adet ku­yu­dan çı­ka­rı­lan top­lam 110 lt./sa­ni­ye­lik 65 de­re­ce sı­cak­lı­ğın­da­ki şi­fa­lı suyun 15 bin ki­şi­ye hitap ede­bi­le­ce­ği açık­lan­dı.
Vali Ahmet Öz­yurt; Bu­ra­da kap­lı­ca ve din­len­me te­sis­le­ri­nin ku­rul­ma­sı ke­sin­lik ka­zan­dı. Çı­ka­rı­lan suyun An­ka­ra'da ana­li­zi ya­pıl­mak­ta­dır. 
Bu­ra­yı 2. Çif­te­han ya­pa­ca­ğız. Şi­fa­lı suyun günde 15 bin ki­şi­ye hitap ede­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­ruz.” Dedi.
Nar­lı­göl'deki je­oter­mal ça­lış­ma­la­rı için 125 mil­yon lira har­can­dı­ğı be­lir­til­di. (14 Nisan 1990 Hür­ri­yet)

138 MİLYAR­LIK 
DEV PROJE…
Ma­ca­ris­tan'da ha­zır­la­nan dev proje sa­de­ce Niğde'nin değil, böl­ge­nin çeh­re­si­ni de de­ğiş­ti­recek. Dört ayrı te­da­vi mer­ke­zi, iki kub­be­li sa­una­sı, 5 katlı yüzme ha­vuz­lu Nar­lı­göl Ter­mal Otel 2 yıl için­de ya­pı­la­cak.
Vali Öz­yurt; “Nar­lı­göl ül­ke­mi­zin en büyük fizik te­da­vi ve din­len­me mer­ke­zi ola­cak. Aylar süren ça­lış­ma­la­rı­mız so­nun­da Ter­mal Otel ve Fizik Te­da­vi Mer­kez­le­ri­nin pro­je­si çi­zil­di. Geç­ti­ği­miz yılın birim fi­yat­la­rı­na göre 138 mil­yar li­ra­lık ma­li­yet he­sa­bı ya­pıl­dı. Bu yıl için­de ça­lış­ma­la­rı baş­lat­mak is­ti­yo­ruz. Yüz­ler­ce in­sa­nı­mı­za iş sa­ha­sı açı­la­cak” dedi. (20 Şubat 1991 Niğde Pos­ta­sı)
Niğde yö­re­nin ve ül­ke­nin ter­mal tu­rizm ve doğa tu­rizm mer­ke­zi olma ha­ya­li ile ya­şar­ken Vali Ahmet Öz­yurt bek­len­me­dik bir anda başka ile atan­dı. Ha­zır­la­nan pro­je­ler as­kı­da kaldı. Rutin ça­lış­ma­lar­la ar­zu­la­nan he­de­fe ula­şı­la­ma­dı.
Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğın­ca “Tu­rizm Alanı” ilan edil­me­si­ne kar­şın bu­ra­ya ya­tı­rım ya­pa­cak bir mü­te­şeb­bis bu­lu­na­ma­dı. De­rin­ku­yu – Ih­la­ra yolu üze­rin­de ye­ra­lan Ka­pa­dok­ya'nın bu önem­li po­tan­si­ye­li de­ğer­len­di­ri­le­me­di.
En acı ger­çek­te, Nar­lı­göl'e Ak­sa­ray'ın his­se­dar ol­ma­sı­dır. Si­ya­si­le­ri­mi­zin ih­mal­kar­lı­ğı, il­gi­siz­li­ği so­nu­cu So­fu­lar'ın ve Be­kar­lar'ın Niğde'den ko­pa­rı­la­rak Ak­sa­ray'a bağ­lan­ma­sı, Nar­lı­göl'e ortak edil­me­si­dir…

UYAR­MIŞ­TIK!.. 
YETTİ ARTIK
“Niğde'nin daha fazla bu­dan­ma­sı­na se­yir­ci kal­ma­ya­lım.”
Niğde 1924 yı­lın­da il oldu. 1955 yı­lın­da Nev­şe­hir'i 1989'da Ak­sa­ray'ın il ol­ma­sı so­nu­cu Ak­sa­ray ve Or­ta­köy'ü kay­be­de­rek gerek coğ­ra­fi yön­den, ge­rek­se nüfus ve eko­no­mik yön­den yarı ya­rı­ya kü­çül­dü. Kı­sa­ca­sı 66 yılda iki defa bu­dan­dı. Ancak ne il­kin­de nede so­nun­cu­sun­da ya­pı­lan bu­da­ma­lar Niğde'ye yarar ye­ri­ne zarar ge­tir­di.
Şimdi Niğde'de yeni te­dir­gin­lik­ler ya­şa­nı­yor. Yeni bö­lün­me­le­rin yani küçük bu­da­ma­la­rın ola­bi­le­ce­ği imajı ya­ra­tıl­mak is­te­ni­yor.
Niğde'ye 70-80 km uzak­lık­ta­ki bazı ka­sa­ba ve köy­le­rin Niğde'den ko­pa­rıl­mak is­ten­di­ği ve bu ko­nu­da yak­la­şık iki yıl­dan beri giz­li­den giz­li­ye ça­lış­ma­lar­da bu­lu­nul­du­ğu an­la­tı­lı­yor. “Ateş ol­mu­yan yer­den duman tüt­mez” der­ler­ya bizde bu ko­nu­yu Niğde için, Niğ­de­li­ler için çok önem­li kabul ede­rek Mil­let­ve­kil­le­ri­mi­ze, İl Genel Mec­li­si Üye­le­ri­mi­ze, il­gi­li ve yet­ki­li her­ke­sin dik­ka­ti­ne su­nu­yo­ruz. Niğde'nin daha fazla bu­dan­ma­sı­na se­yir­ci ka­lın­ma­sın, her­kes bu ko­nu­da üze­ri­ne dü­şe­ni ye­ri­ne ge­tir­sin. 
Tu­rizm yö­nün­den bel bağ­la­dı­ğı­mız ve büyük is­tik­bal va­de­den Nar­lı­göl Niğde ili sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de kal­sın. (Niğde Bay­ram Ga­ze­te­si, Yıl: 2 Sayı: 3 / 3-6 Tem­muz 1990 Niğde Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Ya­yı­nı­dır)
Her ko­nu­da ol­du­ğu gibi Nar­lı­göl ko­nu­sun­da da Ak­sa­ray elini çabuk tu­tu­yor. Nar­lı­göl'ün ta­ma­mı­na sahip çık­mak için yeni yeni adım­lar atmak is­ti­yor. Gölün et­ra­fı­na cam teras yap­tı­rı­yor. Niğde ola­rak ne ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor­sa geç kal­ma­dan tüm var­lı­ğı­mı­zı Nar­lı­göl için or­ta­ya koy­ma­lı­yız.
Ak­sa­ray il ol­duk­tan sonra Nar­lı­göl'e önce ortak ol­du­lar, şimdi de ta­ma­mı­na göz dik­mek is­ti­yor­lar. Buna asla fır­sat ver­mi­ye­lim.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —