Özellikle 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından, Niğdeliler deprem konusundaki açıklamalara çok dikkat ediyor. AFAD tarafından açıklanan veriler ise Niğdeliler ve şehirde yaşayanları rahatlattı.
Niğde'nin düşük riskli olmasının nedenleri arasında ise, Türkiye'deki ana fay hatları olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı'ndan uzak bir konumda olması bulunuyor. Bu durum, deprem riskini önemli ölçüde azaltıyor. Niğde'nin zemin yapısı genellikle sağlam kayalık alanlardan oluşuyor. Bu durum, deprem dalgalarının etkisini azaltarak daha güvenli bir zemin sağlıyor. AFAD verilerine göre Niğde, dördüncü ve beşinci derece deprem bölgeleri arasında yer alıyor. Bu bölgelerde büyük ve yıkıcı depremlerin görülme olasılığı oldukça düşük olarak değerlendiriliyor.
Deprem bilimciler, her ne kadar risk düşük olsa da, Niğde'de de depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle, mevcut yapıların depreme dayanıklılığı konusunda gerekli incelemelerin yapılması ve olası bir depreme karşı acil durum planlarının hazırlanması önem taşıyor.
Niğde'nin deprem riskinin düşük olması, şehri hem yaşamak hem de yatırım yapmak için cazip hale getiriyor. Güvenli yerleşim alanları, ulaşım ağları ve uygun maliyetli arsa ve konut seçenekleri ile Niğde'nin önümüzdeki yıllarda daha fazla göç alması bekleniyor.
AFAD tarafından açıklanan deprem riski en az olan şehirler; Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Mardin, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Yozgat, Zonguldak olarak açıklandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.