Orhan, mevcut aile desteklerinin yetersizliğine dikkat çekerek, ekonomik yardımlardan çalışma koşullarına kadar birçok alanda iyileştirme talep etti.
Orhan, eşi çalışmayan kamu görevlisine verilen 2.300 TL ve çocuk yardımlarının günümüz ekonomik koşullarında aileyi desteklemekten uzak olduğunu belirterek, 8. Dönem Toplu Sözleşme'de bu rakamların yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.
Emeklilik ve Vergi Düzenlemeleri Talebi
Kadın kamu görevlilerine ilave prim gün sayısı ve emeklilik yaş sınırında indirim talep eden Orhan, çocuk sayısına göre de emeklilikte yıpranma payı verilmesini önerdi. Birinci çocuk için 120, ikinci çocuk için 240, üçüncü ve sonraki çocuklar için 360 gün yıpranma payı talep edildi.
Vergi sistemine de değinen Orhan, tüm memurlar için gelir vergisinin %15'e sabitlenmesini ve Aile Yılı kapsamında evli ve çocuk sahibi kamu görevlilerine vergi indirimi uygulanmasını istedi. Buna göre, evliler için %2,5, her bir çocuk için de %2,5 oranında gelir vergisi indirimi talep edildi. Üç çocuklu evli bir kamu görevlisinin gelir vergisinin toplamda 10 puan düşürülmesi gerektiği belirtildi.
Çalışma Süreleri ve İzinlerde İyileştirme Önerileri
Haftalık çalışma sürelerinin 32 saate ve çalışma gününün 4 güne indirilmesi gerektiğini savunan Orhan, yıllık izin sürelerine de çocuk sayısına göre ilave günler eklenmesini önerdi. Birinci çocuk için 5, ikinci çocuk için 10, üçüncü çocuk için 15 gün ek izin talep edildi. Ayrıca, kadınlara yönelik güvenceden taviz verilmeden esnek çalışma uygulamalarına alan açılması gerektiği ifade edildi.
Doğum İzni ve Kreş Desteği Talebi
Doğum sonrası anne-bebek bağının güçlendirilmesi amacıyla analık izninin 8 + 52 haftaya çıkarılması ve doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı verilmesi talep edildi. Büyük kamu kampüslerinde dahi kreş hizmetinin yetersizliğine dikkat çeken Orhan, devlet tarafından doğrudan kreş hizmeti sunulması veya çocuk başına aylık 7.500 gösterge rakamı üzerinden kreş yardımı yapılması gerektiğini söyledi.
Diğer Aile Destek Önerileri
Doğum yardımı tutarlarının artırılması, süt izninin 2 yıla çıkarılması ve babalık izni sürelerinin artırılması da Eğitim-Bir-Sen'in önerileri arasında yer aldı. Nüfus artış hızındaki düşüşü bir beka meselesi olarak değerlendiren Orhan, genç kamu görevlilerine 50.000 TL evlenme yardımı ve 300.000 TL evlilik ödeneği sağlanmasını önerdi.
Hasan Orhan, bu önerilerin Vergi Raporu, Toplu Sözleşme Teklifleri ve Kadın Kamu Görevlilerine yönelik Araştırma Raporlarında da dile getirildiğini belirterek, bu taleplerin bir bütün halinde hayata geçirilmesiyle 2025 Aile Yılı'nın anlam kazanacağını ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.