Kurbanlık Fiyatları Cep Yakıyor
Gürer, artan maliyetler ve ekonomik koşullar nedeniyle emekli ve asgari ücretlilerin kurbanlık almasının zorlaştığını belirtti. Bölgedeki besicilerle yaptığı görüşmelerde, kurbanlık fiyatlarının 23 bin TL'den başladığını öğrenen Gürer, bu durumun vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Besiciler, geçen yıla göre alım gücünün daha da zayıfladığını ve asgari ücretle bile kurbanlık almanın zorlaştığını ifade etti.
Emekli Maaşı ile Kurbanlık Almak İmkansız
Gürer, 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurban vekalet ücretinin 800 lira olduğunu ve o dönemde emekli ikramiyesiyle bir kurbanlık alınabildiğini hatırlattı. Ancak bugün, 4 bin TL'lik bayram ikramiyesiyle kurbanlık almanın imkansız hale geldiğini söyledi. Besiciler de bu duruma katılarak, "4 bin TL'ye ne kaldı ki?" şeklinde yanıt verdi.
Yem ve Girdi Maliyetleri Hayvancılığı Zorlaştırıyor
Hayvancılık sektörünün en büyük sorununun yem fiyatlarındaki artış olduğunu belirten Gürer, ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa ve saman gibi maliyetlerin de yükselmesiyle hayvancılığın giderek zorlaştığını ifade etti. 40 yıllık aile geleneğini sürdüren besiciler, sermayenin yetmediğini ve girdi maliyetlerinin sürekli arttığını dile getirdi.
Mera Alanları Azaldı, Maliyetler Arttı
Gürer, Türkiye'de mera alanlarının son 70 yılda yüzde 70 azaldığını ve bunun da hayvanların kapalı alanda beslenmesine neden olduğunu, bu durumunda yem giderlerini artırdığını belirtti. Mera hayvancılığının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan besiciler, üretim politikalarının değişmemesi halinde hayvan fiyatlarının düşmeyeceğini ifade etti.
Gençlere Tavsiye Edilmiyor
Besiciler, artan maliyetler ve belirsiz gelecek nedeniyle gençlere hayvancılık yapmayı tavsiye etmediklerini belirtti. Gürer, çiftçilik yapmadan hayvancılık yapmanın zorlaştığını ve mazot, elektrik, gübre gibi girdi maliyetlerinin de bu durumu olumsuz etkilediğini söyledi.
Hisseli Kurbanlık Satışı Artıyor
Vatandaşların alım gücünün düşmesiyle birlikte hisseli kurbanlık satışlarının arttığını belirten besiciler, kurbanlık satışlarının her geçen yıl azaldığını ifade etti. Bir örnek kurbanlığın maliyet analizini yapan besiciler, 25 bin TL'lik bir kurbanlığın canlı ağırlığının 65 kilo olduğunu ve bu fiyatların vatandaşlar için oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Gürer, hükümetin hayvancılık sektörünü desteklemesi ve girdi maliyetlerini düşürmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde dar gelirli vatandaşların kurbanlık almasının hayal olacağını söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.