İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

Niğde İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Ba­ha­dır İnan, 'Ko­lo­rek­tal Kan­ser Far­kın­da­lık Ayı' ne­de­niy­le bir açık­la­ma yaparak, sağlık taramalarına dikkat çekti.

Tarih: 06.03.2025 11:24 Güncelleme: 06.03.2025 11:18
İl Sağlık Müdürü İnan

EN SIK GÖRÜLEN ÜÇÜNCÜ KANSER TÜRÜ

Dr. İnan açık­la­ma­sın­da ko­lo­rek­tal kan­ser tü­rü­nün dün­ya­da ve ül­ke­miz­de yay­gın gö­rü­len bir kan­ser tür­le­ri ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, “Mart ayı “Ko­lo­rek­tal Kan­ser Far­kın­da­lık Ayı” ola­rak, kan­ser far­kın­da­lı­ğı­nı ar­tır­mak, ko­lo­rek­tal kan­ser ta­ra­ma­sı­nın öne­mi­ni vur­gu­la­mak ve ko­lo­rek­tal kan­ser­le­re ya­ka­lan­ma ris­ki­ni azal­ta­bi­lecek sağ­lık­lı yaşam tarzı alış­kan­lık­la­rı­nın ka­za­nıl­ma­sı­nı sağ­la­mak ama­cıy­la çe­şit­li fa­ali­yet­ler ger­çek­leş­ti­ril­mek­te­dir. Ko­lo­rek­tal kan­ser­ler dün­ya­da ve ül­ke­miz­de yay­gın gö­rü­len kan­ser tür­le­ri ara­sın­da yer al­mak­ta­dır. Ül­ke­miz­de ko­lo­rek­tal kan­ser hem er­kek­ler­de hem de ka­dın­lar­da en sık gö­rü­len 3. kan­ser tü­rü­dür” dedi.

40 YAŞINDAN SONRA RİSK ARTIYOR 

Niğde İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Ba­ha­dır İnan, 40 yaşın al­tın­da ko­lo­rek­tal kan­se­rin na­dir­ken, 40-50 yaş­tan sonra gö­rül­me sık­lı­ğı­nın art­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, “40 yaşın al­tın­da ko­lo­rek­tal kan­ser na­dir­ken, 40-50 yaş­tan sonra gö­rül­me sık­lı­ğı art­ma­ya baş­la­mak­ta­dır. Ko­lo­rek­tal kan­ser va­ka­la­rı­nın %85’i 50 yaş ve üze­rin­de­dir.
Kalın ba­ğır­sa­ğın polip ve kan­ser­le­ri çoğu kez bü­yü­ye­ne kadar be­lir­ti ver­mez­ler. Ta­ra­ma prog­ram­la­rı ile henüz kan­se­re dö­nüş­me­miş po­lip­le­ri ve erken dönem lo­ka­li­ze kan­ser­le­ri sap­ta­mak ve te­da­vi etmek müm­kün­dür. Erken ev­re­de teş­his edil­di­ğin­de büyük öl­çü­de te­da­vi edi­le­bi­lir bir has­ta­lık olan ko­lo­rek­tal kan­ser­ler, ta­ra­ma prog­ram­la­rı­nın uy­gu­lan­ma­sı ile söz ko­nu­su has­ta­lı­ğın gö­rül­me sık­lı­ğı ve ölüm oranı üze­rin­de çok olum­lu ka­za­nım­lar sağ­lan­dı­ğı ya­pı­lan bir­çok ça­lış­ma ile or­ta­ya kon­muş­tur.
Ül­ke­miz­de ko­lo­rek­tal kan­ser ta­ra­ma­sı ulu­sal stan­dart­la­rı be­lir­le­ne­rek uy­gu­la­ma­ya ko­nul­muş­tur. 50-70 yaş ara­sın­da­ki kadın ve erkek nü­fu­sa top­lum sağ­lı­ğı mer­kez­le­ri (TSM), kan­ser erken teş­his, ta­ra­ma ve eği­tim mer­kez­le­ri (KETEM), sağ­lık­lı hayat mer­kez­le­ri (SHM) ve aile sağ­lı­ğı mer­kez­le­ri (ASM)’nde ga­ita­da gizli kan kiti yar­dı­mıy­la hızlı, pra­tik ve gü­ve­ni­lir bir şe­kil­de 2 yılda bir üc­ret­siz ola­rak ta­ra­ma ya­pıl­mak­ta­dır. Ta­ra­ma kap­sa­mın­da bu yaş gru­bun­da­ki ki­şi­le­re ay­rı­ca 10 yılda bir ko­lo­nos­ko­pi ya­pıl­ma­sı öne­ril­mek­te­dir. Ta­ra­ma so­nu­cun­da ga­ita­da gizli kan testi (GGKT) po­zi­tif olan ki­şi­ler ileri tet­kik ama­cıy­la ikin­ci/üçün­cü ba­sa­mak sağ­lık ku­ru­luş­la­rı­na yön­len­di­ril­mek­te­dir.
Ko­lo­rek­tal kan­ser, tü­mö­rün bu­lun­du­ğu ba­ğır­sak böl­ge­si­ne göre fark­lı be­lir­ti­ler gös­te­re­bi­lir fakat hiç­bir be­lir­ti ver­me­den de olu­şa­bi­lir. Be­lir­ti gös­ter­me­si du­ru­mun­da bu­lun­du­ğu böl­ge­ye göre fark­lı şi­ka­yet­le­re sebep olur. Be­lir­ti­le­rin silik ol­ma­sı, sinsi iler­le­yi­şi se­be­biy­le ta­ra­ma prog­ram­la­rı özel­lik­le önem arz eder” dedi.

SAĞLIK TARAMASI İLE KORUNUN 

Ko­lo­rek­tal Kan­ser­ler­den Ko­run­ma St­ra­te­ji­le­ri ile il­gi­li söz­le­ri­ne devam eden İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. İnan, “Ko­lo­rek­tal kan­ser­le­ri ön­le­mek için atıl­ma­sı ge­re­ken en önem­li adım­lar­dan biri ta­ra­ma prog­ra­mı ol­mak­la bir­lik­te, sağ­lık­lı yaşam dav­ra­nış­la­rı­nı uy­gu­la­mak da diğer bir­çok kan­ser­den ol­du­ğu gibi ko­lo­rek­tal kan­ser­ler­den ko­run­ma­da önem­li­dir.
Sağ­lık­lı ki­lo­da olmak ve bunu sür­dür­mek, Kır­mı­zı ve iş­len­miş et tü­ke­ti­mi­ni sı­nır­lan­dır­mak ve daha fazla taze sebze, meyve ve tam tahıl ürünü tü­ket­mek. Posa içe­ri­ği yük­sek be­sin­le­rin tü­ke­ti­mi­ni ar­tır­mak. (Posa içe­ri­ği en yük­sek be­sin­ler sı­ra­sıy­la; kuru bak­la­gil­ler, ta­hıl­lar ve seb­ze-mey­ve­ler­dir.) Günde 30-60 da­ki­ka orta dü­zey­de fi­zik­sel ak­ti­vi­te yap­mak (tem­po­lu yü­rü­yüş, bi­sik­le­te bin­mek gibi) Si­ga­ra ve alkol kul­lan­ma­mak. Ko­lo­rek­tal Kan­ser­ler­den Ko­run­mak Sizin Eli­niz­de; Sağ­lık­lı bes­le­nin, Eg­zer­siz yapın, Ta­ra­ma Test­le­ri­ni­zi İhmal Et­me­yin” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

NİĞDE'DE KAVURUCU SICAKLAR GELİYOR !

Kurban Bayramı'nda Başkan Doygun'dan Yaşlılara Anlamlı Ziyaret

Muradiye Camii Cuma Namazıyla Açıldı

Niğde'de Zabıta Ekiplerine Bıçaklı Saldırı: İki Memur Yaralandı, Saldırganlar Gözaltında

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Annesi Son Yolculuğuna Uğurlandı

Niğde'nin Güllüce Köyü'nde Asırlık Gül Baba Geleneği Yaşamaya Devam Ediyor

Yolcu otobüsündeki valizden kaçak sigara çıktı

Niğde’deki metal ustaları bayramda tezgahlarını kelle ütmek için açtı

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 'Her Gebeye Bir Ebe' uygulaması başladı

Niğde’de 97 acemi kasap hastanelik oldu

Başkan Doygun'dan Emekçilere Bayram Ziyareti

Niğde Valisi Cahit Çelik'ten Sürücülere Bayram Uyarısı: "Trafikte Her Can Kıymetli, Yolun Sonu Bayram Olsun!"

Niğde Hastaneleri Bayram Boyunca "Acemi Kasap"lara Karşı Nöbette!

"Bakımsız Araçlar Can ve Mal Kaybına Neden Olabilir!"

Ahmet Eskalen'den Uluslararası Altın Madalya!

NİĞDE BELEDİYESİ'NDEN KURBAN BAYRAMI İÇİN KAPSAMLI HAZIRLIK

Niğde İHH'dan Gana'ya Kurban Yardımı Kampanyası

Şehitlerimiz Kurban Bayramı Arifesinde Dualarla Anıldı

Niğde’de sahte alkol operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Niğde’de Kurban Arifesinde şehitlik ziyaret edildi

Niğde Valisi Cahit Çelik'ten Kurban Bayramı Mesajı

Gümüşler-Niğde Arası Ulaşımda Bayram Farkı "Ulaşım Ücretsiz"

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR'DEN KURBAN BAYRAMI MESAJI

Niğde İl Özel İdaresi'nin 32 Kişilik İşçi Alımı Kura Çekimi Tamamlandı: Mülakata Katılacak İsimler Açıklandı

Arıyla gelen geçim kaynağı: Kursiyerler arıcılıkla yeni bir yola çıkıyor

BAYRAM TEDBİRLERİ DEVREDE

GÖKHAN ÖZBEK, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

"Bir Bilenle Bilge Nesil" Kitap Okuma Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Türkiye Şampiyonu Güreşçi Doğan Sabaz'a Yetim Eli Derneği'nden Anlamlı Destek

Altunhisar Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Karaca, Başkan Doygun'u Ziyaret Etti

Yükleniyor

ASKON Niğde Şubesi'nden AK Parti Bor İlçe Başkanlığı'na Ziyaret

Altunhisar güzelleşiyor: Çalışmalar aralıksız sürüyor

Çamardı’da İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Altunhisar Spor Kompleksi yükleniyor

AK Parti Bor Kadın Kolları Kongresi Yapıldı

Altunhisarlı çocuklar okula sporla başlıyor

İLÇE MÜFTÜSÜ ÇAKIR'DAN, CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

Dijitale ara verip sokakta eğlendiler

ALTUNHİSAR'DA 15 TEMMUZ ETKİNLİĞİ

VİZYON VE KARARLILIK SONUÇ VERDİ

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Hayat kurtaran taramaların arttırılması planlanıyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

Zayıflama çayı hayatına mal oluyordu !

NİĞDE'DE KAVURUCU SICAKLAR GELİYOR !

Kurban Bayramı'nda Başkan Doygun'dan Yaşlılara Anlamlı Ziyaret

Muradiye Camii Cuma Namazıyla Açıldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Annesi Son Yolculuğuna Uğurlandı

Niğde'nin Güllüce Köyü'nde Asırlık Gül Baba Geleneği Yaşamaya Devam Ediyor

Niğde’deki metal ustaları bayramda tezgahlarını kelle ütmek için açtı

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 'Her Gebeye Bir Ebe' uygulaması başladı

Niğde’de 97 acemi kasap hastanelik oldu

Başkan Doygun'dan Emekçilere Bayram Ziyareti

Niğde Valisi Cahit Çelik'ten Sürücülere Bayram Uyarısı: "Trafikte Her Can Kıymetli, Yolun Sonu Bayram Olsun!"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.