Niğde Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından 2021 yılında 50 dönüm üzerine 126 bin adet lavandula angustifolia fidesi ekilmişti. İlk hasat bu yıl yapılıyor.
Niğde OSB'de, Arıtma Tesisi Çevresi, Güneş Enerji Santrali Çevresi ve park alanlarından oluşan yaklaşık 50 dönüm üzerinde ekilen lavanta bu yıl hasat ediliyor.
ÇOK YÖNLÜ FAYDASI VAR
Çevre düzenlemesi ve yeşil alanlarıyla millet bahçesini andıran Niğde OSB'de, lavantalar hem güneş enerji santralinin tozlanmasını engelliyor hem ekonomik getiri sağlıyor. Ayrıca lavantanın görsel güzelliğiyle estetik doyum da sağlanıyor.
NİĞDE OSB'DE KURULAN SİSTEMLE DİSTİLASYON ÜNİTESİNDEN YAĞ ELDE EDİLİYOR
Üçüncü yılın ardından bu yıl ilk biçimi yapılan lavanta tarlasında, her yıl iki kez hasat yapılacak. Bu yıl yapılacak hasattan yaklaşık 50 litre lavanta yağı da elde edilmesi öngörülüyor. Her geçen yıl da lavanta yağı miktarı, lavanta gelişimi sürdüğü için artacak. Yonca büyüdükçe yaş lavanta bitki miktarı da artacak.
15 YIL ÜRÜN VERMESİ BEKLENİYOR
Çok yönlü düşünülerek oluşturulan lavanta ekimi ile ekonomik döngünün 15 yıl boyunca sürmesi bekleniyor. Her yıl iki kez hasat yapılacağı düşünülürse 15 yılda 30 kez ürün elde edilecek.
HASAT MAKİNESİ BİLE VAR
Niğde OSB Müdürlüğü tarafından ekim ve dikim işlemi gerçekleştirilen alanda, hasat makineleri bu günlerde çalışmalara başladı. Hasattan sonra lavanta çiçeği ve yağından elde edilen ekonomik girdi belli olacak. Niğde OSB'nin kalbinde yer alan lavanta tarlası kamuoyu tarafından takdirle karşılanıyor.
Hasadı yapılan lavantaların yağı kullanılıyor ve Niğde OSB'de yağı ayrıştırılıyor.
LAVANTANIN TARİHİ KÖKENİ
Lavanta 1600'lerde İngiltere'ye tanıtıldı. Kraliçe Elizabeth'in masasında bir lavanta reçelini beğendiği söylenir, bu nedenle lavanta o zamanlar reçel olarak üretildiği ve hem tıbbi olarak hem de tadı için çaylarda kullanıldığı söylenir.
Lavanta, 20. yüzyılın başında geleneksel güney Fransız yemeklerinde kullanılmadı. Provençal yemek pişirmenin en iyi bilinen özeti J.-B. Reboul'un Cuisinière Provençale 'de hiç yer almaz. Fransız kuzularının etlerini daha yumuşak ve kokulu hale getirdiği iddia edildiği için lavanta üzerinde otlamasına izin verildi. 1970'lerde baharat toptancıları tarafından 'herbes de Provence' adı verilen bir bitki karışımı icat edildi. Kuzey Amerika versiyonunda karışıma mutfak lavanta eklenir.
21. yüzyıl'da lavanta, dünyanın birçok bölgesinde çay, sirke, jöleler, unlu mamuller ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır.
LAVANTANIN FAYDALARI
Lavanta yağı, stres ve anksiyete problemlerinde kullanılabilen yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Baş ağrısı, sinir gerginliği ve migren için kullanılabilir. Canlandırıcı aroması sayesinde zihinsel aktiviteyi arttırırken sinirsel yorgunluğu, huzursuzluğu, kaygı ve endişeyi de ortadan kaldırır.
Haber Merkezi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.