Niğde Belediyesi Enerjide Tam Bağımsızlığa Geçti

Niğde Belediyesi, güneş ve rüzgar enerjisiyle kendi elektriğini üreten, hidrojenli kombilerle ısınıp yıllık 3 milyon TL tasarruf sağlayan Türkiye’nin ilk “enerjide bağımsız belediye binası”nı hizmete aldı.

TARİH: 8.01.2026 14:41
Son Güncelleme: 8.01.2026 14:45
Niğde Belediyesi Enerjide Tam Bağımsızlığa Geçti

Niğde Belediyesi, hizmet binasında enerji ve ısınma ihtiyacını tamamen yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan entegre bir sistemi devreye aldı. 198 kWp kurulu güce sahip çatı tipi Güneş Enerji Santrali (GES) ve çatıya yerleştirilecek 4 adet Rüzgar Enerji Sistemi ile modernize edilecek. Üretilen enerjinin kesintisiz kullanımını sağlamak amacıyla sisteme 420 kWh kapasiteli batarya depolama ünitesi entegre edildi. Isınma tarafında ise Türkiye’de bir belediye binasında ilk kez kullanılan hidrojenli kombi sistemi devreye alınarak binanın fosil yakıt bağımlılığı ortadan kaldırıldı. Teknolojik dönüşümle birlikte bina; kendi enerjisini üreten, depolayan ve ısıtma ihtiyacını sıfır karbon salımıyla karşılayan bağımsız bir yapı haline geldi.
 


Belediye binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, çevreci ve yenilikçi belediyecilik vurgusu yaptığı konuşmasında, “Niğde Belediyesi olarak çevreci, sürdürülebilir ve yenilikçi belediyecilik anlayışıyla enerji ve su üzerinde örnek bir dönüşümü hayata geçiriyoruz. Bugün bunun başlangıcını yapıyoruz. Çatımıza güneş enerjisi sistemimizi kurduk, bir hafta içerisinde kullanılmaya başlanacak. Her şeyden önemlisi, belediyecilik anlamında bir belediye binasında Türkiye’de ilk olarak hidrojenli kombileri aktif ediyoruz. Bu sayede kendi elektriğimizi çatıdaki panellerimizle üreteceğiz ve doğalgaz tüketimimizi neredeyse sıfıra düşüreceğiz. İlk aşamada doğalgazdan %50 tasarruf sağlıyoruz; ancak çok kısa süre içerisinde bu kullanımı tamamen bitireceğiz. Çevreci hidrojen gazıyla çalışan kombilerimizle belediyemizin ısınma sistemini gerçekleştireceğiz” dedi.
 

 


Başkan Özdemir, sistemin sadece güneş enerjisiyle sınırlı kalmayacağını belirterek rüzgar enerjisi santrallerinin de devreye gireceğini açıkladı: “Güneş enerjisi sistemimizin yanına 4 tane rüzgar enerjisi santralini (RES) de çatımıza kuracağız. Niğde Belediyesi, kendi elektriğinin tamamını kendi üreten bir bina haline gelecek. Bu projenin 2026 yılı için öngördüğümüz tasarruf miktarı 3 milyon TL. Bu miktar zaman içerisinde artarak devam edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan ve KOP’tan %50 finansman desteği aldık; kalan %50’sini ise belediye olarak biz sağladık. Proje ile özel sektörün ve diğer kamu binalarının önünü açmak, onlara örnek olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Enerji dönüşümünü ulaşımda da tamamladıklarını belirten Özdemir, elektrikli otobüs müjdesini vererek, “Aynı çevreci yaklaşımı ulaşımda da uyguluyoruz. Ocak ayı içerisinde 3 tane elektrikli otobüsümüz geliyor. Tek yön yaptığımız güzergahımızda vatandaşlarımızı sıfır karbon salımıyla, ücretsiz bir şekilde taşıyacağız. Başlangıçla örnek olup, şehirdeki tüm halk otobüslerini belirli bir plan çerçevesinde elektrikli sisteme geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
 

 


Projenin yaygınlaşması için her türlü desteği vereceklerini duyuran Başkan Özdemir, konuşmasını şu çağrıyla tamamladı: “Niğde Belediyesi bu konuda öncü oldu. Şehrimizde veya diğer illerde bu projeyi uygulamak isteyen, bizden teknik destek almak isteyen tüm kamu kurumlarına ve özel sektöre kapımız açık. Hidrojenli kombi ve çatı tipi enerji sistemleri konusunda ekiplerimiz, teknik desteği ücretsiz bir şekilde vermeye hazırlar. Amacımız öncü olmaktı; şimdi tüm kurumların bu çevreci dönüşüme katılmasını bekliyoruz.” 

Haber Kaynak : ARİF ERKAN

VALİ AKMEŞE’DEN GAZETEMİZE TEBRİK MESAJI

Niğde Kahveciler Odası’nda Tek Çare: Yamaner

Çamardı Kaymakamı Sanayi Odasını Ziyaret Etti

NÖHÜ Dünya Sıralamasında

Ulukışla Kaymakamı Gökçe Esnaf Ziyaretinde

UCİM’den Bor Müftülüğü’ne Ziyaret

Bor’da İstiridye Mantarı Üretim Tesisine Denetim

Niğde Geven Balı Üreticilere Tanıtıldı

Kemerhisar’da Uyuşturucu Operasyonu

Niğde Sağlıklı Hayat Ekibi Dündarlı’da

Çiftlik Belediye Başkanı Arif Çakıl Ankara’da

Çiftlik’te Eğitim Değerlendirmesi Yapıldı

Niğde Halk Eğitimi Her Yaşa Hitap Ediyor

İl Milli Eğitim Yöneticilerinden Vali Akmeşe’ye Ziyaret

Narkotik Ekiplerinden Önleyici Çalışma

İŞKUR’dan Girişimci Vatandaşa Destek

Niğde Valisi Akmeşe’den Şehit Ailesine Ziyaret

Altunhisar İçin Ankara’da Temaslarda Bulunuldu

Ulukışla Göleti 1.260 Dekara Can Suyu Olacak

Niğde’nin Şiir Üstadı Fikret Dikmen Hastanede

Rektör Uslu’dan Vali Akmeşe’ye Hayırlı Olsun Ziyareti

Jandarmadan Kaymakama Nezaket Ziyareti

İşgücü Uyum Programı Başvuruları Başlıyor

Niğde’de Can Dostlara 2025’te Büyük Destek

Şoförler Odası Genel Kurula Hazırlanıyor

Çamardı Kaymakamı Bektaş Köy Ziyaretlerinde

Genetik Ve Onkoloji Alanında Önemli Görüşme

Okuma Yazma Kursu Hayatlara Umut Oluyor

Ulukışla Kaymakamı Gökçe Cenaze Törenine Katıldı

NÖHÜ’de Endoskopik Cerrahi Sempozyumu

Yükleniyor

Bor Şoförler Odası’nda Cengiz Güven Tazeledi

AK Parti Bor İlçe Teşkilatı, Birlik ve Beraberlik Mesajıyla Toplandı

Altunhisar’da Çocuklar Sihirbaz Eva ile Eğlenceli Bir Gün Geçirdi

ALTUNHİSAR ALTINELLER KADIN KOOPERATİFİ'NE BAŞKAN DOYGUN'DAN ZİYARET

Altunhisar Belediye Başkanı Doygun, Personelle Toplantı Yaptı

ALTUNHİSAR TOKİ KONUTLARINDA DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

CHP Ulukışla İlçe Kongresinde Güven Tazeleyen İsim: Hüseyin Toker

Çamardı, Modern Kapalı Pazar Yeri ve Fuar Alanına Kavuşuyor

BOR'DA HAFTALIK OLAĞAN TOPLANTI

Altunhisar Belediyesi Asfalt Sonrası Mıcır Temizliği Yaptı

Niğde Sağlıklı Hayat Ekibi Dündarlı’da

Genetik Ve Onkoloji Alanında Önemli Görüşme

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde Fizyoterapi Desteği

Niğde’de Prostat Kanserinde Bir İlk

AK Parti Heyeti Yeni Diş Hastanesini İnceledi

Niğde’de Çocuk Gelişimi Danışmanlığı Hizmeti

Niğde’de Bir İlk: Böbrek Taşına Kapalı Ameliyat

İl Sağlık Müdürü İnan’dan Bağımlılıkla Mücadele Mesajı

Niğde İl Sağlık Müdürlüğünden Karbonmonoksite Karşı Uyarı

Niğde Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Yeni Binasında Hizmete Başladı

Niğde Kahveciler Odası’nda Tek Çare: Yamaner

Çamardı Kaymakamı Sanayi Odasını Ziyaret Etti

NÖHÜ Dünya Sıralamasında

Ulukışla Kaymakamı Gökçe Esnaf Ziyaretinde

UCİM’den Bor Müftülüğü’ne Ziyaret

Bor’da İstiridye Mantarı Üretim Tesisine Denetim

Niğde Geven Balı Üreticilere Tanıtıldı

Çiftlik Belediye Başkanı Arif Çakıl Ankara’da

İl Milli Eğitim Yöneticilerinden Vali Akmeşe’ye Ziyaret

İŞKUR’dan Girişimci Vatandaşa Destek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.