CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizin toplum üzerindeki etkilerini muhtarlıklara ulaşan icra ve boşanma tebligatları üzerinden değerlendirdi.
Gürer: “Niğde’de Ocak ayında 1760 icra dosyası açılarak rekor kırıldı”
Niğde Merkez’de Yukarı Kayabaşı Mahallesi muhtarını ziyaret eden Gürer, kentte artan icra dosyaları ve boşanma davalarına dikkat çekti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de yalnızca bir ay içinde 1760 icra dosyasının işleme alındığını belirtti.
Gürer, "Türkiye genelinde 22 milyon derdest durumda olan icra dosyası var. Vatandaş, aldığı borcu ödeyemediği için icralık oluyor. Bankalara toplamda 4 trilyona yakın kredi kartı ve bireysel kredi borcu bulunuyor. Bu tablo, ekonomik krizin her kesimi etkilediğini açıkça ortaya koyuyor. Muhtarlar adeta bu işle uğraşmaktan başka bir şey yapamaz hale gelmiş. Evde bulunamayan vatandaşlara ulaştırılmak üzere tebligatlar muhtarlıklara geliyor ve neredeyse tüm günlerini bu evrakları düzenleyerek geçiriyorlar." ifadelerini kullandı. Gürer, Niğde’de Ocak 2025 de açılan 1760 icra dosyası geriye kalan 11 ayda aynı hızla gitmesi halinde Niğde’de her kesimin ciddi sıkıntı yaşayacağını da gösteriyor” dedi.
İcra, Trafik Cezaları Ve Boşanma Belgeleri İle Muhtarlıklar Doldu
Niğde Merkez Yukarı Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Zırhlı da muhtarlıkların günlük iş yüküne dair bilgiler verdi. Zırhlı, "Bizlere genelde trafik cezaları geliyor. Bunun dışında boşanma davalarına ilişkin belgeler yoğun bir şekilde ulaşıyor. Trafik cezalarında son dönemde büyük bir artış var; neredeyse aşırı seviyelere ulaştı. İcra ve boşanmalar da büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.
Boşanmalardaki Artış Ekonomik Krizle İlgili
Ekonomik krizin boşanma oranlarına etkisine değinen Ömer Fethi Gürer, "Ailelerin geçinememesi boşanmaları artırıyor. Maddi zorluklarla baş edemeyen aileler, ne yazık ki çözümü ayrılmakta buluyor. Bu durum, ekonomik krizin toplumun aile yapısını da ne kadar derinden etkilediğini gösteriyor. Niğde’de hangi muhtarlığa gitsek aynı manzarayla karşılaşıyoruz: Tebliğ Zarflar dolup taşmış durumda." dedi. Muhtar Zırhlı, geçmişe göre tebligat sayılarında ciddi bir artış yaşandığını vurgulayarak, "Günlük olarak yaklaşık 20-25, bazen de 30 civarında tebligat elimize geçiyor. Üç görevli postacımız var ve bu yoğunlukla başa çıkmaya çalışıyoruz. Vatandaşların bir kısmı gelip bu tebligatları alıyor, bazıları ise e-Devlet üzerinden durumunu kontrol ediyor. Ancak artış kesinlikle gözle görülür bir düzeyde." dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.