Bizans'tan Osmanlı'ya, Selçuklu'dan Beylikler dönemine kadar uzanan geniş bir tarihi yelpazeye ev sahipliği yapan bu bölge, birçok önemli eseri barındırıyor.
Niğdeli Arkeolog Mustafa Eryaman'ın belirttiğine göre, Yeşilyurt Vadisi'nin iki yakasında kurulu olan Osmanlı dönemi mahalleleri, dere etrafındaki su değirmenleri, köprüler, asırlık bahçe taş duvarları ve bahçeler oldukça dikkat çekici. Köyün önemli değerleri arasında, bölgenin evliyası olarak bilinen Şeyh Güzel Rahmetullah Aleyh Türbesi ve tarihi Su Sarnıcı da yer alıyor.
Bir zamanlar belde olan ve daha sonra köy statüsüne kavuşan Yeşilyurt, Karamanoğlu Yakup Bey tarafından yaptırıldığı bilinen Karamanoğlu Camii gibi önemli eserlere de ev sahipliği yapıyor. Eryaman, Anduğu'nun merkezinde ve çevresinde pek çok evliya mezarı ve türbesi bulunduğunu, bu özelliğiyle bölgenin Türk-İslam dönemi eserlerini görmek isteyenler için zengin bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunu vurguluyor.
Eryaman, bölgeye gelenlerin sadece gezmekle kalmayıp, Osmanlı döneminde bir beldenin, sokağın, konağın, mabedin ve çeşmenin nasıl olduğunu yaşayarak ve özümseyerek görebileceklerini belirtiyor. Özellikle Anduğu'daki bazı sokakların sanki Osmanlı döneminden kalma ve günümüze dondurulmuş gibi olduğunu ifade eden Eryaman, bu kadim sokakların mutlaka yürüyerek keşfedilmesi gerektiğini de ekliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.