Uzmanı değerlendirdi: En düşük emekli ücreti ne kadar olacak ?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, en düşük emekli ücretinin artırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TARİH: 12.07.2024 16:29
Son Güncelleme: 12.07.2024 16:29
Uzmanı değerlendirdi: En düşük emekli ücreti ne kadar olacak ?

Yılın ilk 6 ayının geride kalmasıyla 6 aylık enflasyon oranı da yüzde 24,73 olarak belirlendi. Bu çerçevede SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam almaya hak kazandı. Fakat yapılan hesaplamalara göre kök maaşı 10 bin liradan düşük olan 1 milyon 780 bin emeklinin kök maaşı yüzde 24,73’lük zamma rağmen 10 bin liranın altında kalacak. Bu çerçevede 1,8 milyon emekli, temmuz ayı zammına rağmen eğer ilave bir düzenleme yapılmazsa yılbaşından bu yana aldığı tutarda maaş almaya devam edecek. Bu çerçevede AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz günlerde en düşük emekli aylığında artış yapılmasına ilişkin düzenleme için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın da katılımıyla gelecek günlerde bir toplantı yapacaklarını söylemişti. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yapılacak muhtemel zammı İhlas Haber Ajansı muhabirine değerlendirdi.

“Enflasyon oranında zam uygulansa bile maaşı 8 bin 30 lira ve altında olanlar 10 bin lira almaya devam edecek”

Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon farkı oranında güncelleme yapıldığını hatırlatarak, “Temmuz ayı itibarıyla yüzde 24,73’lük enflasyon farkı tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine herhangi bir ayrım olmadan aynen uygulanacak. Ancak bu oran uygulansa bile kök maaşı 8 bin 30 lira ve altında olanların maaşı devlet desteği olmadan maalesef mevcut taban olan 10 bin liranın altında kalacaktır. Bu durum zaten geçen yıl temmuz ayında da olmuştu. Geçen yıl temmuz ayında kök maaşı 6 bin ve altında olanlara sıfır zam verilmişti. Aynı durumun tekrarlanmaması için ve emeklilerin talepleri doğrultusunda hükümetin kök maaşı düşük olanlara yönelik bir devlet desteğinin artırılarak yeni bir güncelleme yapması söz konusudur” şeklinde konuştu.

“12 bin liranın üzerinde ise bir artış söz konusu olmayacak”

Karakaş, yapılacak olan zammın hazine tarafından yapılacağını, devlet destekli bir zam olacağını belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda da katı bir tutum içerisinde olduğu için buradaki zam oranı 11 bin 500 lira, en fazla 12 bin lira tutarında bir tabana sıcak bakıldığı yönünde. Bu düzenleme yapıldığı takdirde en fazla 2 milyon kişinin yararlanabileceğini söyleyebiliriz. 12 bin liranın üzerinde ise bir artışın söz konusu olmayacağı kuvvetle muhtemel hale gelmiştir” açıklamasında bulundu.

“Kök maaşı 5 bin lira olanla kök maaşı 10 bin lira arasında olanlar hemen hemen aynı maaşı alacak”

Memur emeklilerine yapılacak zam oranları hakkında da konuşan Karakaş, “Enflasyonun altında kalan yüzde 19,31’lik zam yapılacak olan memur emeklilerine de herhangi bir eşitleme yapılmamasının kuvvetle muhtemel hale geldiğini söyleyebiliriz. Yine kök maaşı yüksek olan, örneğin kök maaşı 10 bin lira ve üzerinde olan milyonlarca emekliye ise herhangi bir ilave devlet desteği verilmemesi yönünde beklentilerin arttığını söyleyebiliriz. Hal böyleyken sadece kök maaşı düşük olanlara devlet desteğinin verilmesi halinde bu durumda 12 bin liralık bir tabanın oluşacağı öngörülmektedir. 12 bin liralık bir taban oluştuğu takdirde bunun içerisinde kök maaşa göre baktığımız zaman kendi içerisinde bile eşit olmasına rağmen bir düzensizliğin olacağını söyleyebiliriz. Şöyle ki kök maaşı 5 bin lira olanla kök maaşı 10 bin lira arasında olanlar hemen hemen aynı maaşı alacaktır. Bu durumda on yıl çalışmış olan bir kişi, 10-12 bin lira alacaktır. Yine 20-25 yıl ve üzeri asgari ücret üzerinden çalışmış olan bir kişinin ise kök maaşı, taban ücret 12 bin lira olması halinde sadece 12 bin 473 lira alacaktır” ifadelerine yer verdi. Tüm emeklilere herhangi bir ayrım olmadan son kez eşit bir şekilde seyyanen zam yapılması gerektiğini söyleyen Karakaş, bunun akabinde artık seyyanen zammın tamamen ortadan kaldırılması, akabinde oransal anlamda zam yapılması gerektiğini belirtti. Karakaş, büyümeden refah payının da yasaya konularak sistemin kendi mecrasında işlemesine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Kaynak : İHA

Hollanda Heyeti Niğde Patates Araştırma Enstitüsü'nü Ziyaret Etti

Cumhuriyetin 102. yılında 102 dağcı Emler Zirvesi’ne tırmanacak

Canbay & Wolker, Niğde Gastronomi Festivali'nde sahne aldı

Vali Çelik ve Protokol Üyelerinden Hüdavent Hatun Türbesi'ne Ziyaret

SAĞLIKTA İLKLERE DEVAM

Niğde Emniyeti'nden öğrencilere kitap okuma etkinliği

Niğde'de "Ailemle Teknolojiden Uzak Vakit Geçiriyorum" projesi

UZKURT, BAŞKANLARI TBMM'DE AĞIRLADI

Işın Karaca, Niğdelilere unutulmaz bir gece yaşattı

NÖHÜ, Bor Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencilerine Tarım Bilimlerini Tanıttı

Altunhisar Ulukışla Köyü Muhtarı İsmet Kızılkaya Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kaymakam Gökçe, İnkılap İlkokulu’nu Ziyaret Ederek Eğitim Faaliyetlerini İnceledi

Ayhan Şahenk Vakfı'ndan Altunhisar'daki Öğrencilere Cumhuriyet Hediyesi

Hala kullanılan 1800 yıllık Roma havuzu çevresinde kazı çalışmaları 12 ay kesintisiz sürüyor

Niğde’de ruhsatsız silah operasyonu: 2 kişiye adli işlem başlatıldı

YANGIN MAĞDURUNA DEVLET DESTEĞİ

Milletvekili Uzkurt Duyurdu: Sazlıca Kasabası Modern Yollara Kavuşuyor

NİĞDE SGK’DAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE KAPSAMLI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Niğde Merkez'de Üç Beldede Planlı Elektrik Kesintisi

Kök hücre bağışıyla bir hayata umut oldu

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ UZKURT DUYURDU: ÇİFTÇİLERE ZİRAİ DON DESTEĞİ BAŞLADI

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den Niğde Çevresi İçin Deprem Açıklaması

Niğde'de görev yapan aile hekimleri Kayseri'de buluştu

Niğde’de aranan 45 şahıs yakalandı

Kontrolden çıkan tır devrildi, sürücü hafif yaralandı

Kırmızı bültenle aranan zanlı Niğde’de yakalandı

Ekin Uzunlar, Niğde’de unutulmaz bir konser verdi

Ayhan Şahenk Vakfı’ndan Niğde’deki Öğrencilere Cumhuriyet’in 102. Yılı Armağanı

CHP Niğde İl Başkanı Kıvrakdal Mazbatasını Aldı: "Yeni Yönetimimizle Birlikte Başaracağız"

Ulukışla'da Muhtarlar Günü Coşkusu: Kaymakam Gökçe'den Köprü Vurgusu

Yükleniyor

Altunhisar’da Çocuklar Sihirbaz Eva ile Eğlenceli Bir Gün Geçirdi

ALTUNHİSAR ALTINELLER KADIN KOOPERATİFİ'NE BAŞKAN DOYGUN'DAN ZİYARET

Altunhisar Belediye Başkanı Doygun, Personelle Toplantı Yaptı

ALTUNHİSAR TOKİ KONUTLARINDA DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

CHP Ulukışla İlçe Kongresinde Güven Tazeleyen İsim: Hüseyin Toker

Çamardı, Modern Kapalı Pazar Yeri ve Fuar Alanına Kavuşuyor

BOR'DA HAFTALIK OLAĞAN TOPLANTI

Altunhisar Belediyesi Asfalt Sonrası Mıcır Temizliği Yaptı

Hacıabdullah Beldesi'nde Düğünlere Yeni Düzen: "Takı Sandığı" Uygulaması Başlatıldı

Altunhisar'da Kanalizasyon ve İçme Suyu Arızalarına Hızlı Müdahale

Dünya Emzirme Haftası’nda anne sütünün önemi vurgulandı

Sıcak havalarda terlemeyle birlikte kaybedilen sıvı ve mineraller hayati önem taşıyor

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Hayat kurtaran taramaların arttırılması planlanıyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Hollanda Heyeti Niğde Patates Araştırma Enstitüsü'nü Ziyaret Etti

Cumhuriyetin 102. yılında 102 dağcı Emler Zirvesi’ne tırmanacak

Canbay & Wolker, Niğde Gastronomi Festivali'nde sahne aldı

Vali Çelik ve Protokol Üyelerinden Hüdavent Hatun Türbesi'ne Ziyaret

SAĞLIKTA İLKLERE DEVAM

Niğde Emniyeti'nden öğrencilere kitap okuma etkinliği

Niğde'de "Ailemle Teknolojiden Uzak Vakit Geçiriyorum" projesi

Işın Karaca, Niğdelilere unutulmaz bir gece yaşattı

NÖHÜ, Bor Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencilerine Tarım Bilimlerini Tanıttı

Kaymakam Gökçe, İnkılap İlkokulu’nu Ziyaret Ederek Eğitim Faaliyetlerini İnceledi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 9 5 3 1 4 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 9 3 4 2 1 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 9 1 4 4 -2 7
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 9 1 8 0 -12 3

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.