"Yanlış bilgiler duygularımızı hedef alıyor"

NÖHÜ Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Büyükafşar, sosyal medya ve dijital iletişim platformlarında dezenformasyon tehlikesine dikkat çekerek, "Bizi bir şeye inandırmak için kurgulanıyor, bunun farkında olmak lazım" dedi.

Tarih: 07.03.2025 14:38

Sosyal medyada politika, sağlık, bilim başta olmak üzere her konuda dezenformasyon mesajlarına rastlanıldığını aktaran Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Büyükafşar, kullanıcıların gördükleri içeriklere şüphe ile yaklaşması gerektiğini ifade ederek bilgiyi doğrulamak için neler yapılabileceğini de açıkladı. Dezenformasyon mesajlarının çoğu zaman doğru olandan daha hızlı yayılıp daha çok insana ulaştığını söyleyen Büyükafşar, dezenformasyon yayılımında en çok insanların duygularını harekete geçiren mesajların yer aldığını da belirtti.

"Dezenformasyon mesajları duygularımızı hedef alıyor"
Büyükafşar, "Yalan bilginin geçmişi çok uzun zamanlara dayanıyor ama tabii sosyal medya ve dijital iletişim platformlarıyla birlikte bu söylentilerin hızı ve yönü değişti. Dezenformasyon dediğimiz şey kasıtlı olarak zarar verme amacı ile kişileri veya kurumları hedef almasıyla ön plana çıkıyor. Dolayısıyla ilk başta yapılacak şey aslında sorunu tespit etmek. Bu yanlış bilgilerin yayılma biçimlerini ve hızlarını tespit edersek bu konuda çözüme ulaşabiliriz. Mesajlar zaten bizim inançlarımıza, değerlerimize, kültürümüze uygun içerikler olarak sunuluyor. Bizi bir şeye inandırmak için kurgulanıyor, bunun farkında olmak lazım" dedi.

"Her içeriğe şüphe ile yaklaşılmalı"
Sosyal medyada kullanıcıların karşılaştığı her içeriğin inandırıcılığı noktasına şüpheye düşmesi gerektiğini ifade eden Büyükafşar, bir mesajın şüphe uyandırdığında ise doğrulamak için kullanabilecek yöntemlerin neler olduğunu anlattı. Büyükafşar, "Şüphe duymadan davranmak her zaman bizi yanlışa götürüyor. Dezenformasyon dediğimiz şey zarar verme amacıyla üretildiği için bunun yayılımını kolaylaştıracak kişiler de çok doğru tespit ediyor. Bilinçsiz olarak biz zarar verme amacıyla üretmeden paylaşıyoruz bunları ama bu da bir dezenformasyon kampanyasının süreci ve bilmeden bu sürecin parçası olabiliyoruz. Kullanıcılar olarak hepimiz bir içerik üreticisiyiz. Bir mesaj şüphe uyandırdığında bilgiyi doğrulamak için herkesin kullanabileceği basit yöntemler var. Onların ilki frene basmak. Duygularımızı frenlemek gerekiyor. Yani paylaşmak noktasında frene basmak gerekiyor. İkinci adım olarak ise kaynağın güvenilirliğini sorgulamak gerekiyor. Sosyal medyadaki her mesajı tek tek sorgulamak pek mümkün değil. Bunun yerine mesajın geldiği kaynağın güvenilirliğini sorgulamak gerekli. ‘Kaynak daha önce yanıltıcı bir içerik paylaşmış mı? Güvenilir kaynaklar tarafından takip ediliyor mu?' gibi soruların yanıtını aramak gerekiyor. Üçüncü adım mesajı sorgulamak. Mesajın daha önce yayınlanıp yayınlanmadığı, nerelerde paylaşıldığı, haber doğrulama platformlarında incelenip incelenmediği gibi noktalar önem arz ediyor. Google görsel aramalardan veya çeşitli programlar vasıtasıyla görüntüyü aratabiliriz. Daha önce bir yerde kullanıldıysa tamam bunda bir sıkıntı var deyip paylaşım yapmamalıyız" dedi.

"Dezenformasyon hızını yavaşlatmak gerekiyor"
Çevrimiçi ortamlarda yapay zeka aracılığı ile sahte videolar üretilebildiğine de dikkati çeken Büyükafşar, "Deep fake videolar önemli bir konu. Çevrimiçi ortamlarda bulunan bir fotoğrafı konuşturabilirler, çeşitli yerlerde gerçekçi olarak paylaşabilirler. Sahte videolar, içerikler üretme anlamındaki yazılımlar, yapay zeka yazılımları gitgide artıyor ve bunu tespit etme yöntemleri de çok zor o yüzden önce hızı yavaşlatmak gerekiyor. Dezenformasyon hızını yavaşlattığımız anda zaten başka birileri, haber doğrulama siteleri ya da kurumlar bu konuda resmi açıklamalar yapacaktır. Haber doğrulama siteleri kaynağı güvenilir haber kuruluşları ve resmi kurumlarca bu bilgiler hemen doğrulanıyor ya da yalanlanıyor. Dolayısıyla güvenilir haber kaynakları, bu işi yapan profesyonel haber doğrulama siteleri, resmi kurumlar bizim için önemli bir referans" ifadelerine yer verdi.

 


Haber Kaynak : İHA

Çamardı’da İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Altunhisar Spor Kompleksi yükleniyor

AK Parti Bor Kadın Kolları Kongresi Yapıldı

Altunhisarlı çocuklar okula sporla başlıyor

İLÇE MÜFTÜSÜ ÇAKIR'DAN, CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

Dijitale ara verip sokakta eğlendiler

ALTUNHİSAR'DA 15 TEMMUZ ETKİNLİĞİ

VİZYON VE KARARLILIK SONUÇ VERDİ

Buzağı ölümlerinin önüne geçecek proje

Karantina devam ediyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

Zayıflama çayı hayatına mal oluyordu !

Dr. Bayraktar, Aile Hekimliği sistemindeki gelişmeleri anlattı

Öğretmenlere diyabet eğitimi

İnan: Ağız sağlığı vücut sağlığını doğrudan etkiler

Emeklilerin bayram ikramiyesi 4 bin TL'ye yükseltildi

BAŞKAN ÖZDEMİR, MUHABBET ÇADIRINDA VATANDAŞLARLA BULUŞTU

Kültürlerini merak eden Kazak ve Yörük Türkü iki arkadaş ödüllü proje hayata geçirdi

Vali Çelik’in kaleminden Niğdeli Ebubekir Hazım Tepeyran

NÖHÜ'den Kadınlar Günü'ne özel anlamlı sergi

Ak Parti'den miting gibi sahur

Kadınlar, toplumsal ve ekonomik hayat panelinde buluştu

Karataş: Ölüm tehlikesiyle burun buruna yaşıyoruz

Beldelerde elektrik kesintisine dikkat

Perde çılgınlığından sonra dikiş makinesi furyası başladı

Emeklilerin bayram ikramiyesi 4 bin TL'ye yükseltildi

BAŞKAN ÖZDEMİR, MUHABBET ÇADIRINDA VATANDAŞLARLA BULUŞTU

Kültürlerini merak eden Kazak ve Yörük Türkü iki arkadaş ödüllü proje hayata geçirdi

Vali Çelik’in kaleminden Niğdeli Ebubekir Hazım Tepeyran

NÖHÜ'den Kadınlar Günü'ne özel anlamlı sergi

Ak Parti'den miting gibi sahur

Kadınlar, toplumsal ve ekonomik hayat panelinde buluştu

Niğde'de uyuşturucu operasyonu !

Karataş: Ölüm tehlikesiyle burun buruna yaşıyoruz

3 operasyonda 5 şüpheli yakalandı

JASAT operasyonlarına devam ediyor

Beldelerde elektrik kesintisine dikkat

Perde çılgınlığından sonra dikiş makinesi furyası başladı

Niğde Dostluk Derneği’nden eğitime destek

Bozdoğan'ın iftar programı yoğun katılımla gerçekleşti

Niğde'de plastik geri dönüşüm tesisinde yangın

Elektrik akımına kapılan şahıs hastaneye kaldırıldı

ANKARA’DA HEMŞEHRİLERİMİZİN GÖNÜL SOFRASI

İftarda Büyük Birlik buluşması

Niğde'nin 'Kovboy Muhtar'ı bu kez eline davulu aldı, mahalleliyi manilerle sahura kaldırdı

Vali Çelik: "19 yıl içerisinde toplamda bin 54 proje ve yaklaşık 1.2 milyar TL bu memlekete yatırım yapılmış"

Niğde'de tarım arazileri ve yerleşim alanları korunuyor

NİĞDE TİCARET VE SANAYİ ODASI AZERBAYCAN'A ( BAKÜ) İŞ VE YATIRIM GEZİ PROGRAMI DÜZENLİYOR

Başkan Doygun: Kadınlarımızın her zaman destekçisiyiz

Kadınlar, toplumumuzun temel taşıdır

NİĞDE BAROSU: TÜRKİYE 146 ÜLKE ARASINDA 127. SIRADA

Dağ keçilerinin kış yolculuğu havadan görüntülendi

Kadın hakları konusundaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz

"Yanlış bilgiler duygularımızı hedef alıyor"

TAKSİ ÜCRETLERİ ZAMLANDI

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.